Bosna i Hercegovina     | 13.12.2018. 13:51 |

Četrdeset godina rada Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH obilježava 40 godina rada, a tim povodom danas je u Sarajevu organizirana konferencija "Promovisanje prava i podizanje svijesti o pitanjima osoba sa invaliditetom". 

Generalni sekretar Saveza Elvira Bešlija kazala je Feni da je cilj konferencije bio promicanje univerzalnih ljudskih prava u nastojanjima stvaranja inkluzivnog društva.

- Na konferenciji je bilo govora o pravima osoba sa invaliditetom, na koji način se mogu obratiti instituciji Ombudsmana i šta ta institucija može uraditi za njih. Prezentiran je i Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te su održana predavanja o novim metodama u rehabilitaciji i o metodama iz psihologije - kazala je Bešlija.

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH je organizirao i svečanost na kojoj su  dodijeljena priznanja institucijama i osobama koje su pomogle rad Saveza.

- Ovo je za nas veoma značajan događaj i želimo ga podijeliti sa saradnicima i prijateljima. Ujedno je i prilika koju smo iskoristili da se kratko podsjetimo na minule godine i uručimo priznanja onima koji su doprinijeli uspješnom radu Saveza - kazala je Bešlija.

Naglasila je da je puno toga urađeno u 40 godina postojanja Saveza, te da je cilj organiziranja ovih događaja upoznati javnost da Savez postoji, da djeluje i radi te da je to jedna ozbiljna organizacija koja okuplja veliki broj ljudi sa najtežim tipovima invaliditeta i da želi da se bori za prava tih osoba na organiziran i ozbiljan način.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo