Bosna i Hercegovina     | 13.12.2018. 13:39 |

Potvrđena prvostepena presuda Goranu Sariću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja u krivičnom predmetu protiv optuženog Gorana Sarića donijelo presudu kojom se žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine odbija kao neosnovana, pa se presuda Suda Bosne i Hercegovine od 16.02. ove godine, potvrđuje.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 16. februara optuženi Goran Sarić je oslobođen od optužbe da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo genocid. Optuženi je oslobođen dužnosti naknade troškova krivičnog postupka.

Istom presudom oštećeni su s imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, kao i pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog povrede Krivičnog zakona, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvaži žalbu, ukine presudu i odredi održavanje pretresa na kojem će se otkloniti povrede krivičnog postupka, ponoviti dokazi usljed kojih je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno, nakon čega će sud, pravilnom primjenom zakona, optuženog Gorana Sarića oglasiti krivim za krivično djelo genocid i izreći mu kaznu u skladu sa zakonom.

Odgovor na izjavljenu žalbu Tužilaštva BiH blagovremeno su dostavili branioci optuženog, sa prijedlogom da se ista odbije kao neosnovana i prvostepena presuda u cijelosti potvrdi.

Na sjednici Apelacionog vijeća 24. oktobra na kojoj je postupajući tužilac istakao da u cijelosti ostaje kod izjavljene žalbe, i iznio zahtjev da se presuda ukine i odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja. Branilac optuženog Sarića je izjavio da u cijelosti ostaje pri navodima iz pisanog odgovora na žalbu, saopćeno je iz Suda BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Potvrđena optužnica u predmetu Mustafa Vrabac zbog krivotvorenja isprave i primanje dara

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom