Sport     | 13.12.2018. 13:09 |

Potpisan Sporazum o saradnji i partnerstvu FUCZ i EYOF-a 2019

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i direktor privrednog društva “EYOF 2019” d.o.o. Senahid Godinjak potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o stručnoj saradnji i partnerstvu.

Izražavajući spremnost na različite vidove kontinuirane recipročne stručne saradnje i partnerstva, u cilju uspješne pripreme za organizaciju i održavanje Evropskog omladinskog olimpijskog festivala koji će u Sarajevu i Istočnom Sarajevu biti održan od 9. do 16. februara 2019. godine, Sporazum je zaključen na vrijeme do završetka održavanja EYOF-a.

Sporazumom je definiran stručno-partnerski odnos koji se ogleda u kontinuiranoj podršci aktivnostima vezanim za uspješnu pripremu organizacije i održavanja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019. godine.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak je kazao da se nada dobroj saradnji. Napomenuo je da je FUCZ, prije svega, organizacija koja se bavi zaštitom i spašavanjem ljudi, a ovaj put će biti od pomoći i u svemu drugom.

Izrazio je nadu da će sve proteći u najboljem redu, te napomenuo da treba uraditi neke stvari u samoj pripremnoj fazi. Najavio je da već od ponedjeljka kreću velike aktivnosti, te da je planirano održavanje velike vježbe na Bjelašnici, zajedno sa Oružanim snagama BiH, gorskim službama, planinarima, ZOI-om '84. koji je ustupio svoje kapacitete.

Solak je ocijenio da je to jedna dobra aktivnost u fazi priprema za samu organizaciju EYOF-a, kako bi sve prošlo u najboljem redu, ali i da se vidi spremnost reagovanja u bilo kakvim neželjenim situacijama.

Direktor privrednog društva “EYOF 2019” d.o.o. Senahid Godinjak je kazao da je od danas projekt “EYOF 2019” značajno sigurniji, jači. Zahvalio je Federalnoj upravi civilne zaštite, na čelu s direkrtorom Fahrudinom Solakom „što je imao taj senzibilitet, osjećaj i društvenu odgovornost za jedan ovakav događaj i inkorporiranje sredstava, ljudi, tehnike i svega što u projektu EYOF-a može biti od velike važnosti“.

Izrazio je nadu da će u narednom periodu interoperabilno napraviti sve potrebne radnje kako bi na najbolji mogući način EYOF, kao projekt, prošao sa što manje intervencija i potrebe za intervencijom ljudi iz FUCZ.

- Ali ne smijemo prepuštati ništa slučaju, potrebno je da preduzmemo sve korake, mjere i radnje, kako bi se svi gosti koji dolaze u BiH, Sarajevo, Istočno Sarajevo u februaru 2019. godine, osjećali komotno, sigurno, a mi s druge strane preduzeli sve radnje i bilo kakve rizike sveli na što je moguće manju mjeru – kazao je Godinjak, dodajući da ne mogu isključiti činjenicu da se EYOF odvija na planinama, u zimskim uslovima i da pored samih takmičara i učesnika, očekuju i veliki broj posjetilaca i gostiju.

Napomenuo je da je i predstojeća vježba na Bjelašnici 17. i 18. decembra, između ostalog, planirana u kontekstu prevencije i eventualnog proigravanja različitih mogućih situacija, „što na neki način predstavlja i generalnu probu pred sam EYOF“.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Goganović i Todorov o razvoju bilateralne vojne saradnje BiH i Bugarske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo