Bosna i Hercegovina     | 13.12.2018. 12:59 |

Članovi Vijeća nacionalnih manjina boravili u službenoj posjeti Mađarskoj

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, predvođeni predsjedateljem Vijeća Tihomirom Knežičekom, boravili su u službenoj posjeti Odboru za nacionalne manjine Parlamenta Mađarske i drugim tijelima sličnih nadležnosti i ovlaštenja u Mađarskoj.

Domaćini su članove Vijeća upoznali o trenutnom stanjem prava pripadnika nacionalnih manjina u Mađarskoj i aktivnostima koje se poduzimaju s ciljem zaštite njihovih prava.

Kako je istaknuto u razgovoru, iskustva koja su prenijeta članovima Vijeća nacionalnih manjina Bosni i Hercegovini mogu poslužiti kao primjeri kvalitetnih i sveobuhvatnih rješenja za promjene Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina u BiH.

Članovi Vijeća upoznali su predstavnike državnih tijela Mađarske o pravima i položajem nacionalnih manjina u BiH, posebno se osvrnuvši na rješavanja određenih pitanja koja se tiču statusa nacionalnih manjina u BiH. Istaknuto je pitanje provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić - Finci. 

Pored susreta sa članovima Odbora za nacionalne manjine Parlamenta Mađarske, Vijeće nacionalnih manjina BiH susrelo se i sa predstavnicima parlamentarnih odbora za pitanja nacije, za javno obrazovanje i kulturu, za kontrolu provedbe zakona i za financije.

Također, članovi Vijeća razgovarali su i sa povjerenicom za zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Mađarskoj, kao i sa predstavnicima manjinskih samouprava bugarske, grčke, hrvatske, romske, slovačke i ukrajinske nacionalne manjine, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo