Bosna i Hercegovina     | 13.12.2018. 12:28 |

Potpisani sporazumi o saradnji s općinama Čapljina, Kalesija i Banovići

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Sarajevu s općinskim načelnicima potpisao Sporazum o saradnji na implementaciji podprojekata o zatvaranju kolektivnih i alternativnih smještaja na području općina Čapljina, Kalesija i Banovići te Aneks Sporazuma za Općinu Živinice, saopćeno je iz resornog federalnog ministarstva.

Ovim sporazumom planirani su izgradnja novih stambenih objekata na području općina Čapljina i Kalesija, s ukupno 121 stambenom jedinicom, te sanacija postojećih stambenih objekata na trima lokacijama Općine Banovići, s ukupno 30 stambenih jedinica. Aneks Sporazuma za Općinu Živinice podrazumijeva izmjenu lokacije predviđene za izgradnju stambenog objekta sa 43 stambene jedinice.

Riječ je o realizaciji projekta zatvaranja kolektivnih i alternativnih smještaja - CEB II čiji je implementator Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

- Ukupna planirana vrijednost podprojekata, potpisanim Sporazumom u općinama Čapljina, Kalesija i Banovići, iznosi oko 4,5 miliona eura, od čega kreditno zaduženje iznosi skoro 3,5 miliona, a iznos od milion eura je doprinos općina. Taj doprinos jedinica lokalne zajednice ogleda se u osiguranju zemljišta, dozvola, investiciono-tehničke dokumentacije te potrebnih saglasnosti za priključenje na komunalnu infrastrukturu, kao i usluge nadzora nad izvođenjem radova - kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Izgradnjom i sanacijom objekata u ove četiri općine planirano je osiguranje smještaja za ukupno 553 osobe.

- Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica poduzelo je sve potrebne radnje na iznalaženju neophodnih finansijskih sredstava te provelo procedure za dobijanje saglasnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i kreditora - CEB Banke. Izgradnja i sanacija stambenih objekata u ovim općinama će se finansirati iz rezervnih sredstava koja su bila na raspolaganju u okviru Projekta CEB II te od ušteda nastalih na ranije realiziranim podprojektima - zaključio je ministar Ramić.

Potpisivanjem današnjeg sporazuma nastavljaju se planirane aktivnosti na provođenju projekta CEB II koji je namijenjen zatvaranju kolektivnih i alternativnih smještaja u Federaciji BiH.                            

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ramić: Jedina poveznica između RS i Kosova su zločini za koje je odgovoran Dačićev šef Slobodan Milošević

Ramić posjetio Sabornu crkvu u Sarajevu: Podrška obnovi unutrašnjosti crkve

Ramić u Bratuncu: Realizacija projekata u povratničkim mjestima vrijednosti oko 900 hiljada KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta