Bosna i Hercegovina     | 12.12.2018. 18:27 |

Delegacija AFAD-a prisustvovala vježbi spašavanja na Trebeviću (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Delegacija Direkcije za upravljanje nesrećama i vanrednim stanjima Republike Turske (AFAD), predvođena zamjenikom direktora Hamzom Tasdelenom, danas je posjetila Federalnu upravu civilne zaštite, te na Trebeviću prisustvovala pokaznoj vježbi „Spašavanje žrtve minske nesreće na teško pristupačnom terenu“.

Tokom posjete sjedištu FUCZ razgovarano je o dosadašnjoj i budućoj saradnji ove dvije institucije. Gostima je prezentirana organizacija i struktura civilne zaštite, operacije deminiranja i uklanjanja NUS-a, korištenje softverskog program NICS koji omogućava efikasniju i ekspeditivniju razmjenu podataka i informacija između različitih učesnika u sistemu zaštite i spašavanja te olakšava raspoređivanje resursa i ljudstva u uslovima prirodne i druge nesreće kojeg FUCZ koristi od maja 2017. godine.

Nakon sastanka delegacija AFAD-a je sa domaćinima iz FUCZ žičarom otišla na Trebević gdje su pripadnici FUCZ zajedno s kolegama iz Gorske službe spašavanja Trebević pokaznom vježbom demonstirali spašavanje žrtve minske nesreće na teško pristupačnom terenu.

Direktor FUCZ-a Fahrudin Solak je nakon vježbe kazao Feni da su s kolegama iz AFAD-a razgovarali o budućoj saradnji, te da je u planu potpisivanje sporazuma između dvije države kako bi se otvorila mogućnost rada zajedno, educiranja, obuka.

- Dosta toga možemo naučiti od kolega iz AFAD-a. Dosta smo do sada i surađivali koz neke međunarodne projekte. Ocijenili smo da je jedna ovakva posjeta potrebna Bosni i Hercegovini i drago nam je što su ovdje - kazao je Solak.

Napominje da su gostima iz AFAD-a priredili pokaznu vježbu, a scenarij je bio izvlačenje povrijeđenih osoba iz minskog polja u nepristupačnom terenu.

- S nama su bile i kolege iz Gorske službe spašavanja Trebević. To je naša saradnja sa svim organizacijama koje se bave zaštitom i spašavanjem u BiH, interoperabilnost, prije svega, sposobnost da radimo svi zajedno u različitim incidentima i u različitim situacijama. To je dobra stvar koju praktikujemo i nadam se da ćemo i ubuduće raditi isto – istaknuo je direktor FUCZ.

Govoreći o AFAD-u, kazao je da su oni u samom vrhu svjetskih organizacija za zaštitu i spašavanje, ako ne i vodeća organizacija u ovom poslu, te da se dosta toga može naučiti od njih.

- Predložili smo im razmjenu iskustava. U BiH ima veoma kvalitetnih ljudi koji bi mogli reći ono što mi radimo. Mislim da je veoma korisna i veoma bitna saradnja - ocijenio je Solak.                       

Zamjenik direktora AFAD-a Hamza Tasdelen je kazao Feni da su s kolegama iz FUCZ-a, koliko je to vrijeme dozvoljavalo, razmijenili iskustva o cjelokupnom pristupu u slučaju katastrofa, počev od prevencije katastrofa, djelovanja u slučajevima kada se desi katastrofa i dio koji uslijedi nakon katastrofe, sanacija područja koja su zahvaćena katastrofom.

- Osim toga, imali smo priliku i da jedni druge malo bolje upoznamo, čime stvaramo neki vid plodnog tla za našu buduću saradnju. Katastrofe ne poznaju granice tako da je svaki vid saradnje jako važan i dobro je došao uvijek – kazao je Tasdelen.

Naveo je primjer iz bliske prošlosti, prilikom poplava koje su 2014. godine zadesile BiH, kada su „među prvim ekipama koje su pružile pomoć i došle na lice mjeste bile ekipe iz Republike Turske“.

- Uvijek se može bolje i više, tako da je bitno poboljšati komunikaciju kako bismo u slučaju bilo koje vrste katastrofe mogli jedni drugima priteći i pomoć - smatra Tasdelen.

Za vježbu koju su izveli pripadnici FUCZ i GSS Trebević je kazao da je bila vrlo uspješna i zanimljiva i obuhvatila je saradnju više timova istovremeno.

- Vrlo uspješno su izveli vježbu i ono što je posebno bitno je da su timovi čije su specijalnosti ipak različite međusobno vrlo uspješno sarađivali - kazao je Tasdelen, te čestitao učesnicima na uspješno izvedenoj vježbi.

Pogledajte http://fena.ba/video/2391

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Qnnh-sfOL65x0x1QI4lf0g7oZzgy4s26?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Kadribegović: Mine predstavljaju opasnost i nakon skoro 30 godina od završetka rata

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!