Svijet     | 12.12.2018. 15:18 |

Guterres traži povećanje ulaganja u klimatske fondove

FENA Internet

KATOWICE, 12. decembra (FENA) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je u srijedu da države moraju povećati svoje doprinose međunarodnim fondovima za pomoć siromašnim nacijama u borbi protiv klimatskih promjena.

Guterres je poručio ministrima i visokim zvaničnicima okupljenim u poljskom gradu Katowice da bi nepostizanje dogovora o finansijskoj podršci "poslalo katastrofalnu poruku".

Također je pozvao na snažan okvir koji bi osigurao transparentnost u naporima zemalja da ispune ciljeve iz pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. o zadržavanju globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

Guterres je izjavio kako naučnici tvrde da svijet ima sposobnost da ostvari taj cilj.

- Potrebna nam je politička volja da krenemo naprijed - kazao je.

Čelnik svjetske organizacije također je zatražio je od pregovarača na samitu da ubrzaju rad ukoliko žele postići sporazum do kraja sedmice.

Guterres  je izjavio kako novi izvještaji ukazuju na hitnu potrebu bavljenja globalnim zagrijavanjem. Dodao je kako priznaje da su pregovarači ostvarili izvjestan napredak od 2. decembra, ali je upozorio da "ključna politička pitanja ostaju neriješena".

- Trebamo ubrzati te napore na postizanju konsenzusa ukoliko želimo da krenemo naprijed od obavezivanja koje smo dali u Parizu”.

Jedan od ključnih zadataka na samitu u Karowicama je finaliziranje pravila Pariškog sporazuma, prenosi Associated Press.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Liban pozvao međunarodnu zajednicu da osnaži podršku za UNRWA

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!