Bosna i Hercegovina     | 12.12.2018. 15:20 |

Studenti, dobitnici 'Zlatne značke' kod premijera Zolja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) – Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministar obrazovanja, nauke i mladih Elvir Kazazović i rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj danas su ugostili najbolje studente Univerziteta u Sarajevu i dobitnike Zlatne značke.

Prijem je upriličen za akademsku budućnost BiH, doktoranta na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Haruna Išerića, polaznika master studija na Prirodno matematičkog fakulteta Demira Papića i polaznika Drugog ciklusa studija fizike Abdulaha Jašarevića koji su izrazili želju da rade na Univerzitetu.

Istakli su da je podučavanje mladih u BiH zajedničko opredjeljenje ovih uspješnih studenata i budućih naučnika, ali ono što oni prepoznaju kao prvi i osnovni razlog odlaska mladih ljudi nije besparica ili neuslovnost života ovdje, nego nepravda.

- Moramo zato svi raditi da stvaramo poštenije društvo koje je utemeljeno na vrijednostima suprotnim od ovih koje, nažalost, danas prevladavaju: klijentelizmu, nepotizmu i slično – kazao je Išerić i dodao da je na svakom pojedincu zadaća da pravi društvo pravednijih vrijednosti.

Zahvaljujući se Univerzitetu, Ministarstvu i Vladi KS koji su pokretanjem programa upošljavanja 150 najboljih studenata  na fakultete UNSA, Išerić, Papić i Jašarević ukazali su i na nužnost izdvajanja većih sredstava upravo u naučne projekte, istraživanja, naučne radove te bolje povezivanje i umrežavanja sa strukom širom svijeta, saopćeno je iz Press službe KS.

Rezultati reformskih procesa u obrazovanju su vidljivi, a prema najavama premijera Zolja i ministra Kazazovića, u Budžetu naredne godine planirano je dodatnih 23 miliona KM za obrazovanje, a jedan dio sredstava bit će usmjeren za unapređenja nauke i istraživačkog rada.

- Vi imate najjači argument koji treba da nadvlada sve ostalo, a to je znanje. Na nama je da vam osiguramo sve ostale uslove kako bi mogli biti posvećeni upravo ovome u čemu ste najbolji – kazao je premijer Zolj prilikom današnjeg susreta sa “Zlatnim značkama” Univerziteta u Sarajevu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta