Bosna i Hercegovina     | 12.12.2018. 11:34 |

Seminar o političkom jačanju žena kroz ekološke projekte u Bugojnu

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 12.decembra (FENA) - Dvodnevni seminar o političkom jačanju žena kroz prezentiranje ekoloških mogućnosti održan je u Bugojnu, u sklopu projekta “Step by step“, u organizaciji Udruženja građana Prijatelji prirode "Eko Element“.

-Projekt promovira aktivnost žena u političkom životu u BiH, a zasnovan je na postignućima zelenih stranaka u regionu i Evropi, s idejom doprinosa poboljšanju učešća žena kao specifične marginalizirane grupe u političkom životu u našoj zemlji - kazao je izvršni direktor ovog udruženja Boris Jokić.

Ističe da u BiH ne postoji ekološka politička stranka, iako ovaj aspekt ekološkog aktivizma "otvara velike mogućnosti, naročito za politički angažman žena“.

-Specifični ciljevi projekta su mogućnost političkog djelovanja žena u BiH kroz promoviranje zelenih stranaka i pokreta u Evropi za žene aktivistice ekoloških organizacija, i politički angažman žena kroz praktične političke akcije o pitanjima životne sredine - naglasio je.

Dodaje da je "Eko Element“, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH (MVP), na seminaru okupio najznačajnije ekološke organizacije i stručnjake iz svih dijelova zemlje.

-Ovo je završna aktivnost projekta, a nadamo se da će biti početni korak za jednu značajnu incijativu, koja će rezultirati organiziranju zelenih pokreta u Bosni i Hercegovini - kazao je Boris Jokić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana