Bosna i Hercegovina     | 12.12.2018. 10:35 |

U Mostaru održana javna tribina 'Kultura i politika'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. prosinca (FENA) - Fondacija Boris Divković organizirala je u utorak navečer u Mostaru javnu tribinu pod nazivom "Kultura i politika", na kojoj je, uz ostalo, raspravljano o tome može li Mostar biti kulturna prijestolnica Europe 2024., priopćeno je iz spomenute fondacije. 

Prof.dr. Vjekoslav Domljan u svojom je izlaganju predstavio korelaciju kulture i politike s ekonomskog aspekta, kao i o razvoju kulture kao jednoj od osnovnih pokretača društva pored tehnologije i unapređivanja vladajućih struktura.  

-  Stopa rasta je tri posto, a s njom bi nam trebalo cijelo jedno stoljeće da stignemo zemlje visokog dohotka. Bez ubrzanja rasta na šest ili sedam posto ne možemo govoriti o pravom napretku, a jedan od onih koji bi tome trebao doprinijeti je sektor kulture – kazao je Domljan.

O pojmu kulture u suvremenom društvu govorila je profesorica Kulture i diplomatije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, doc.dr. Sarina Bakić, koja je dala svoj kritički osvrt na percepciju mladih prema kulturi te o potrebi urgentne izmjene njezinih temeljnih vrijednosti. 

Mostarski novinar, pisac i doktor komunikologije, te član organizacionog tima Mostar 2024., dr. Dario Terzić govorio je o samom cilju projekta Mostar 2024. i njegovim bazičnim vrijednostima o ujedinjenosti Grada na Neretvi i buđenju osnovnih građanskih principa.

- To je i banalna stvar kao što je Zimski grad pokazao da je moguće. Pokazuje to i prolaz Mostara u drugi krug, a ispala je jedna Tirana. Kultura je ovdje jedan pokretač i treba da probudi građane Mostara, ali i političare – naglasio je Terzić.

Dinamičan dijalog vođen je i između predstavnice kulturno-umjetničkog sektora Tanje Miletić Oručević i predstavnice Mostarskog gradskog odbora Naše stranke Irme Baralije. Tanja Miletić Oručević predstavila je eventualne pozitivne efekte ovog projekta na grad Mostar, a Irma Baralija je izrazila određene rezerve zbog načina na koji je vladajuća struktura grada, u kojem lokalni izbori nisu održani već 10 godina, preuzela zasluge za ovaj projekt.

 Tribini su nazočili predstavnici organizacijskog tima Strategije razvoja kulture Grada Mostara, dok je moderator bio koordinator Strategije i član Upravnog odbora Fondacije Boris Divković, prof.dr. Vjekoslav Domljan.

Pored njih, sudjelovali su i predstavnici akademske zajednice BiH i političkih stranaka.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom