Svijet     | 11.12.2018. 18:28 |

Optužena ruska agentkinja u SAD postigla sporazum o priznavanju krivice

FENA Saopćenje

WASHINGTON, 11. decembra (FENA) — Marija Butina, koja je uhapšena u julu i koja se od onda nalazi u pritvoru, trebalo bi da se pojavi pred sudom u Washingtonu na saslušanju, a krivična tužba po kojoj bi ona trebalo da se izjasni krivom, nije objelodanjena, prenosi Glas Amerike.

Butina (30) izjasnila se da nije kriva po navodima koji je optužuju da je nezakonito djelovala kao neregistrovani agent ruske vlade, koristeći rusku grupu koju je nazvala "Pravo da se nosi oružje" kako bi izgradila veze sa najmoćnijim američkim lobijem za nošenje oružja, Nacionalnom asocijacijom za oružje (NRA), kao dio napora da promoviše Republikansku partiju u SAD.

Butina je navodno razvila lični odnos sa republikanskim aktivistom povezanim sa NRA, Polom Ericsonom, i živela je sa njim. Butina je također upisana kao svršeni student Američkog univerziteta u Washingtonu, gdje je stekla master u međunarodnim odnosima ranije ove godine.

Ali, američki Sekretarijat za pravosuđe navodi da je Butina "tajna ruska agentkinja" koja je zadržala veze sa ruskim špijunima u misiji ciljanoj da se prodre u "američki nacionalni aparat donosioca odluka, kako bi prenosila agendu Ruskoj Federaciji". Oni navode da je njen rad u Sjedinjenim Državama vodio bivši ruski zakonodavac koga je američki Sekretarijat za finansije sankcionisao zbog navodnih veza sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Advokati Butine rekli su u sudskom podnesku da je slučaj protiv nje sada "riješen".

Njeni nalozi na društvenim mrežama pokazuju da se ona družila sa američkim političarima i kako pozira sa oružjem na nacionalnim festivalima oružja.

Slučaj Butine odvojen je od aktuelne 19 mjeseci duge istrage specijalnog tužioca Roberta Muellera, u kojoj on istražuje da li je kampanja Donalda Trumpa iz 2016. sarađivala sa Rusijom kako bi mu pomogla da pobijedi u trci za predsjednika i da li je Donald Trump, kao predsjednik, opstruirao pravdu kako bi omeo istragu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Rusija insistira da Sjedinjene Države oslobode Mariju Butinu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta