Bosna i Hercegovina     | 11.12.2018. 16:07 |

Mirni protesti "Žena Srebrenice" u Tuzli (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 11. decembra (FENA) - Članice Udruženja "Žene Srebrenice" i danas, kao i svakog 11. u mjesecu, u Tuzli su održale mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada je u Srebrenici počinjen genocid. 

Na ovaj način one godinama traže istinu o zločinima počinjenim tokom rata u BiH i kažnjavanje zločinaca. Podsjećaju da je tog dana 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštićene zone Ujedinjenih naroda”, napaćenih troipogodišnjom opsadom, predato u ruke zločincima.

Adil Nazifa Suljić imao je 39 godina kada su ga julskih dana 1995. godine, u pokušaju da dođe do slobodne teritorije, nadomak Srebrenice ubili pripadnici vojske koja je nad Bošnjacima počinila genocid. Radio je u lokalnom saobraćajnom preduzeću i bio poznat širom Podrinja. Dvadeset tri godine nakon potrage, a čak 13 godina nakon što su mu sa površine zemlje pokupljenje kosti, njegovoj sestri, dopredsjednici Udruženja ''Žene Srebrenice'' za potvrdu identifikacije javili su iz Istočnog Sarajeva.

- Komisija iz entiteta Republika Srpska, uz nalog tužilaštva Suda Bijeljina, pokupila je kosti 2005. godine. Bile su u Lukavici, a nakon nekog vremena poslate su u Haag - kazala je dopredsjednica Udruženja Nura Begović.

Jedna je to od rijetkih potvrda identifikacija do kojih su u posljednje vrijeme došle porodice.

Begović dodaje da je od njenog brata pronađena samo nadlaktica, ali da vjeruje u identifikaciju, s obzirom na to da su pronađeni i njegovi odjevni predmeti.

Sa ženama Srebrenice i Podrinja danas su bili učenici Medrese u Tuzli, udruženja žena iz Lukavca, Žepča, Maglaja.

- Bili smo ovdje prije dvije godine, došli smo i danas da damo podršku ovim ženama i to je najmanje što možemo da učinimo za njih. Mislim da im svaka podrška treba – ističe Kada Meškić iz Maglaja.

Kako su to radile protekle 23 godine, Žene Srebrenice su i za sljedeći jedanaesti u mjesecu najavile mirne proteste sa samo jednom porukom - Pravda nama, kazna zločincima!

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2386

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1VrsQMG4JegY8vOCynUbXNWarvj2vPhLO?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije