Kultura     | 11.12.2018. 14:00 |

Bogat program manifestacije 'Napretkovi božićni dani 2018'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) – Tradicionalna manifestacija „Napretkovi božićni dani 2018“, koju organizira Hrvatsko kulturno društvo Napredak započela je 24. novembra jubilarnim 30. Međunarodnim memorijalnim usponom planinara na Bjelašnicu, a koji se održava u znak sjećanja na sedam planinara iz Beograda, Zemuna i Sarajeva koji su tragično stradali 1962. godine.

Predsjednik HKD Napredak Franjo Topić, predsjednik HPD "Bjelašnica 1923" Mladen Rudež, predsjednik ŠK Napredak Željko Galić, predsjednica Udruženja likovnih umjetnika HKD Napredak Hiba Mustafić, te tajnica HKD Napredak Ivana Lukić, na konferenciji za medije predstavili su bogat program ovogodišnjih Božićnih dana.

Istakli su da se ova manifestacija svake godine s nestrpljenjem iščekuje, a posebno Napretkov svečani božićni koncert koji će biti održan 17. decembra u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Publika će uživati u gala koncertu, a Topić je pojasnio da su u saradnji s Ambasadom Republike Hrvatske u BiH, uspjeli organizirati dolazak renomiranih i vrhunskih umjetnika – Klape “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice (HRM) iz Splita, s voditeljem Klape Markom Bralićem, kao i Orkestra Hrvatske ratne mornarice kojim će dirigirati maestro Tonći Ćićerić.

- Nastojimo da imamo kvalitetne sudionike, izvođače na koncertu koji je postao gala. Želimo da osvježimo ovo naše podneblje i pokazati da Napredak ne posustaje u radu - okuplja ljude, donosi radost, a radost je potpunija i veća kada se dijeli sa drugima – istakao je Topić.

Ukazujući na veliki značaj koji ima kultura, Topić je naglasio da bez kulture ni jedan narod ne može opstati, stoga ovim i sličnim manifestacijama žele, kako je rekao, biti pozitivna priča u društvu, jer je kultura zapravo vanjski oblik djelovanja društva.

To će pokazati i dva dana nakon Božićnog koncerta, u Maloj galeriji Sv. Ante na Bistriku gdje će biti otvoren 26. Likovni annale, uz sudjelovanje brojnih slikara iz Napretkove udruge likovnih umjetnika.

Napretkovi božićni dani znani su i po svojim sportskim događanjima, a ove godine, kako je najavio Željko Galić,  22. i 23. decembra će se na nogometnim terenima hotela Delminijum na Stupu igrati Dječji malonogometni turnir.

Također će Teniski centar Koševo biti domaćin turnira teniskih veterana koji je na programu 22. decembra.

S nestrpljenjem se očekuje i Napretkov međunarodni božićni turnir u šahu koji će biti organiziran 23. decembra u hotelu Saraj.

Predstavnici HKD Napredak pozvali su građane Sarajeva i one koji u narednom periodu planiraju posjetiti ovaj grad da dođu i uživaju u raznovrnsnom i bogatom programu manifestacije „Napretkovi božićni dani 2018“, te da svi zajedno podijele radost nastupajućeg blagdana Božića.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'