Svijet     | 11.12.2018. 13:43 |

Aoun intervenira u formiranju libanske vlade

FENA Saopćenje

BEJRUT, 11. decembra (FENA) - Libanski predsjednik Michel Aoun izjavio je u utorak da je intervenirao u blokiranim naporima na formiranju vlade nacionalnog jedinstva, upozoravajući da se zemlja suočava s "katastrofom" ako on ne uspije.

Više od šest mjeseci nakon izbora, napori na formiranju nove vlade pod mandatarom za premijera Saada al-Haririja još su usporeni dok se suparničke grupacije bore oko ministarskih mjesta.

Aoun je izjavio da izazovi oko formiranja vlade ne mogu biti riješeni na "tradicionalan način" između mandatara za premijera i ostalih stranaka, i da je njegova dužnost da intervenira.

- Rizici su teži nego što mi možemo podnijeti - izjavio je on, u očiglednoj aluziji na teško zaduženu  libansku ekonomiju.

- Pokrećemo inicijativu i ona mora uspjeti, jer ukoliko ne uspije to bi bila katastrofa, želim potpuno otvoreno to reći, i to je razlog za moju intervenciju - izjavio je   Aoun na konferenciji za novinare prenošenoj na televiziji.

Aoun je jučer održao odvojene sastanke s Haririjem i predsjednikom parlamenta Nabihom Berrijem.

Sporazum oko sastava nove vlade naišao je na niz prepreka, dok Hariri pokušava doći do dogovora oko 30 ministarskih mjesta u sektaškom političkom sistemu.

Konačna prepreka je sunitska politička zastupljenost, dok moćna proiranska šiitska grupa Hezbollah zahtijeva mjesto za jednu od svojih sunitskih saveznica koje su zabilježile dobar nastup na izborima.

Hariri, prozapadni čelnik čija porodica već dugo dominira libanskom politikom, odbacio je ustupiti jedno od mjesta takvoj stranci.

Liban je u očajničkoj potrebi za vladom koja je u stanju da provodi ekonomske reforme za koje MMF tvrdi da su potrebne da učine javni dug održivim. Liban ima treći javni dug u svijetu u odnosu na obim ekonomije, a ekonomski rast stagnira.

Analitičari tvrde kako bi kompromis mogao biti da Aoun nominira jednu od sunitskih saveznica Hezbollaha, ili ličnost prihvatljivu za njih, u grupu ministara koje imenuje predsjednik, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Liban pozvao međunarodnu zajednicu da osnaži podršku za UNRWA

U izraelskim zračnim napadima na Liban ubijena dva borca Hezbolaha

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu