Bosna i Hercegovina     | 11.12.2018. 12:51 |

Mektić na konferenciji u Parizu - Borba protiv ilegalne trgovine oružjem

FENA Saopćenje

PARIZ/SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić učestvuje na ministarskoj konferenciji u Parizu o rješavanju problema malog i lakog naoružanja na zapadnom Balkanu.

Radi se o inicijativi koju su prošle godine pokrenule Njemačka i Francuska, s ciljem podrške zemljama regiona u borbi protiv ilegalne trgovine i poboljšanja kontrole posjedovanja naoružanja. Ministri su razmatrali prioritete rada i mogućnosti za unaprijeđenje saradnje u ovoj oblasti.

Mektić je istakao da je to pitanje visoko na sigurnosnoj agendi Bosne i Hercegovine, naglasivši da "smo svjesni prijetnji i novih oblika kriminalnih aktivnosti povezanih s oružjem kako u regionu tako i u zemljama članicama EU".

- BiH ima zaokružen zakonodavni i strateški okvir u oblasti kontrole malog i lakog naoružanja i kontinuirano prati najnovije standarde i propise EU u ovoj oblasti. Jedna smo od rijetkih država u regionu koja već duži niz godina ima strategiju i akcioni plan za kontrolu naoružanja i Koordinacioni odbor koji nadzire provođenje zacrtanih mjera - kazao je Mektić.

Konstatovano je da je zbog veće potražnje na crnom tržištu u zemljama EU, intenzivirana nelegalna nabavka i prodaja naoružanja u regionu, pa i BiH.

- Zbog toga je od ključnog značaja unapređenje saradnje s međunarodnim i agencijama EU te bilateralna saradnja sa zemljama ragiona - dodao je Mektić.  

BiH je napravila listu prioriteta koje uključuju usklađivanje zakonodavstva sa EU, jačanje kapaciteta policija u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, nastavak uništavanja nelegalnog oružja…. Mektić je naglasio da je u protekle dvije godine prikupljeno i uništeno 13.000 komada oružja što je značajno povećanje u odnosu na raniji period, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana