Bosna i Hercegovina     | 11.12.2018. 10:44 |

Uhapšen pukovnik OSBiH zbog zloupotrebe položaja

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) -  Po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Sarajeva, uhapsili su Ramiza Mićivodu (1969.) aktivnu djelatnu vojnu osobu Oružanih snaga BiH u činu pukovnika.

Osumnjičeni je lišen slobode u okviru predmeta na kojem rade državno tužilaštvo i SIPA a odnosi se na kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti. 

On se tereti da je, u svojstu aktivnog pripadnika OSBiH u činu pukovnika, zlouporabio svoj službeni položaj i ovlaštenja, te od osoba koje se bave poljoprivredom, nezakonito tražio i dobio novac, kako bi omogućio navedenim osobama, da za svoje aktivnosti, koriste zemljište koje je u nadležnosti Oružanih snaga BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni, u dva navrata, dolazeći sa svojim vozilom, izvan službenih objekata i prostorija, od navedenih osoba tražio i primio novac, kako bi iskoristio svoj položaj i pogodovao im u korištenju navedenog vojnog zemljišta.

U predmetu je ostvarena saradnja s bataljonom Vojne policije OSBiH, a o provedenoj aktivnosti informirano je Ministarstvo odbrane BiH.

Osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović potvrdio je jutros Feni da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Sarajeva lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Dodao je da je nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osoba lišena slobode predata Tužilaštvu BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promovirano deset policajaca SIPA-e

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'