Regija     | 11.12.2018. 09:42 |

Policije u regionu za jačanje saradnje i bezbjednosti

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 11. decembra (FENA) - Direktor policije Republike Srpske (RS) Darko Ćulum prisustvovao je Generalnoj skupštini Asocijacije šefova policija jugoistočne Evrope (SEPCA) u Skoplju.

Ćulum je na tom skupu imao izlaganja koje se odnose na analitički izvještaj o prijetnjama u regionu državama članicama SEPCA-e, kao i aktivnostima te organizacije po inicijativi Evropske komisije o integrisanom upravljanju bezbjednošću za zemlje zapadnog Balkana i izazovima tokom razmjene informacija u okviru međunarodne policijske saradnje.

Na sastancima, održanim tokom dvodnevne konferencije, ocijenjeno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, odnosno policija kvalitetno sarađuje s policijama regiona.

Jednoglasno su usvojeni zaključci koji se odnose na buduće aktivnosti, koje će zemlje članice preduzimati s ciljem jačanja saradnje i bezbjednosti u regionu, saopćeno je iz MUPRS-a.

SEPCA je vodeća policijska asocijacija regiona i predstavlja organizaciju posvećenu unapređenju policijskog djelovanja u regionu. Njeni ciljevi su integracija demokratskih policijskih principa, usvajanje savremenih standarda, razmjena informacija, kao i obuka kvalifikovanog kadra kroz edukaciju i istraživanja.

Asocijacijom ove godine predsjedava Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kajganić u Podgorici na regionalnoj konferenciji o borbi protiv organiziranog kriminala

Nešić na sastanku komiteta ministara PCC SEE, u fokusu jačanje saradnje i razmjena informacija

Konferencija o slobodi medija – Unaprijediti sigurnost novinara u regionu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!