Regija     | 10.12.2018. 16:47 |

Otkriven četiri metra visok spomenik Franji Tuđmanu

FENA Agencije

ZAGREB, 10. prosinca (FENA) - Na raskrižju ulica Grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu, u nazočnosti čelnika hrvatske države, otkriven je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića.

Spomenik visok četiri metra zajednički su otkrili predsjednica Republike Hrvatska Kolinda Grabar-Kitarović, članovi obitelji Tuđman, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i kipar Kovačić, javila je Hina.

Okupljenima, među kojima nije bio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jer je zbog plućne embolije proteklog vikenda završio u bolnici, obratili su se čelni ljudi države, Vlade i Hrvatskog sabora ističući povijesnu veličinu i važnost Tuđmanove uloge u stvaranju hrvatske države.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako 10. prosinca već devetnaest godina za cijeli hrvatski narod ima osobito značenje.

"Toga dana 1999. godine umro je prvi predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman. I upravo toliko godina Zagrepčanke i Zagrepčani, ali i cijeli hrvatski narod, čekaju trenutak kada će mu se i u glavnome gradu Zagrebu podići spomenik", rekla je Grabar-Kitarović.

Podsjetila je da se na današnji dan obilježava i Međunarodni dan ljudskih prava, a po njezinim riječima, Tuđman je znao da se ideal temeljnih ljudskih prava ne može u potpunosti ostvariti u narodu koji nije slobodan.

"Hrvatski narod volio je svojega prvog predsjednika. To je znao iskazati za njegova života, u danima oproštaja s njime i u svim godinama od tada do danas. U našu narodnu dušu trajno su upisane njegove riječi: 'Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što'", poručila je Grabar-Kitarović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako je kao prvi hrvatski predsjednik, pod čijim je vodstvom ostvarena višestoljetna težnja o slobodnoj, demokratskoj, neovisnoj, međunarodno priznatoj Hrvatskoj, Tuđman svojim javnim i političkim djelovanjem zaslužio i ovakav oblik počasti u glavnom gradu Hrvatske.

"Postignuća hrvatske države pod Tuđamnovim vodstvom omogućila su slobodno izražavanje našeg nacionalnog i državnog identiteta. Zbog toga je očuvanje tih vrijednosti posebno važno, njegovo pozitivno političko naslijeđe temelj je moderne Hrvatske koji moramo njegovati, nadograđivati i razvijati u značajno drukčijim društvenim i političkim okolnostima", poručio je Plenković.

Sat vremena prije službenog otkrivanja spomenika, manja skupina građana održala je prosvjed protiv podizanja spomenika. Prosvjednici su tom prigodom istaknuli kako je Tuđman odgovoran za zločine i masovna kršenja ljudskih prava, posebice prema nacionalnim manjinama.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom