Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 16:10 |

Sutra primopredaja terenskih vozila za civilnu zaštitu Lukavca i Zvornika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Primopredaja dva terenska vozila civilnoj zaštiti Lukavca i Zvornika, kao i predstavljanje prvog izvještaja Procjene kapaciteta za odgovor na katastrofe i Mape puta za BiH, najavljeni su za sutra u Sarajevu.

Prema saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH, u okviru projekta Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa (IDRM), koji finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u proteklih par mjeseci prikupljani su podaci o postojećim ljudskim i tehničkim kapacitetima koji su na raspolaganju u trenutnim tipovima operativnih jedinica i službi za odgovor u BiH. U Mapi puta su utvrđeni nedostaci u odnosu na opšte potrebe operacija odgovora na katastrofe, u skladu s međunarodnim standardima, te su identificirane potrebe za razvoj kapaciteta.

Projekt IDRM realizira se u saradnji s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom Civilne zaštite, Republičkom upravom Civilne zaštite Republike Srpske, Odjelom za javnu sigurnost Brčko Distrikta, kantonalnim i općinskim vlastima te drugim agencijama. 

Štete uzrokovane katastrofama u BiH kontinuirano se povećavaju, a stanovništvo se svakodnevno suočava s katastrofama manjih razmjera.

Kao odgovor na sve učestalije ekstremne vremenske pojave, projekt IDRM ima cilj ojačati institucionalne kapacitete na svim nivoima vlasti za smanjenje rizika od katastrofa postavljanjem pravnih i strateških okvira i provedbom mjera za upravljanje rizicima od katastrofa i klimatskih promjena.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Nema podataka o materijalnoj šteti na području BiH nakon jutrošnjeg zemljotresa

Hafiz Salkanović iz Zvornika poručio: Svjesni smo da je naša obećana zemlja Bosna i Hercegovina

Kiša pada, situacija u HNŽ-u pod kontrolom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo