Ekonomija     | 10.12.2018. 15:44 |

Beč - 280 kilometara biciklističkih staza prilagođenih zimskim uslovima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - U glavnom gradu Austrije iz godine u godinu raste broj biciklista tokom zime. Četiri od deset biciklista voze i po hladnoći i snijegu.

Za zimske bicikliste u Beču postoji skoro 300 km biciklističke mreže prilagođene zimskim uvjetima. Najfrekventniji dijelovi su na Dunavskom kanalu i od Državne opere do zgrade austrijskog Parlamenta.

Samo u jednom danu u decembru prošle godine na Opernringu u prosjeku je vozilo 2.307 biciklista što je za 800 više nego prije pet godina. Upravo zbog toga u Beču postoji zimska biciklistička mreža. Duga je 280 kilometara i Odjel bečkog magistrata MA 28 prvo čisti i posipa solju ovu stazu pa potom i sve ostale biciklističke staze.

Princip je sličan kao i u automobilskom saobraćaju, gdje se prvo čiste glavne pa sporedne i male ulice. Time je 20 posto od ukupno 1379 km bečkih biciklističkih staza pogodno za korištenje zimi.

-  A ako neko nije siguran da li je put do radnog mjesta ili škole očišćen ili ne, na "snježnom telefonu" MA 48 može dobiti sve informacije o tome. Na isti broj se mogu prijaviti i loše očišćeni putevi – saopćeno je iz Eurocomm PR Sarajevo.

Bečki eksperti ističu da bi zimi pritisak u gumama na biciklima trebao biti niži.

Posebno važna je vidljivost biciklista tj. dobro osvjetljenje, zadnje svjetlo i parkirno svjetlo kao i reflektori, saopćeno je.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom