Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 14:38 |

Poticaji za razvoj turizma u Bihaću

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 10. decembra (FENA) - Grad Bihać i Vlada Švicarske su u okviru projekta ekološkog i ekonomskog upravljanja – MEG, kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), obezbijedili 60.000 KM u svrhu poticaja za razvoj turizma u ruralnim područjima grada Bihaća. Ugovore s gradonačelnikom Bihaća potpisalo je 12 aplikanata, koji će dobiti po 5.000 KM poticajnih sredstava.

- U okviru MEG projekta nastojimo maksimalno pomoći i naše turističke radnike, naročito u prigradskim područjima. Ovo nisu zanemariva sredstva i zaista se nadam kako će im pomoći da unaprijede svoje poslove, osiguraju određene uštede ili otvore neko radno mjesto, što nam je zajednički cilj - rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Vlasnica seoskog domaćinstva u Kulen Vakufu Lejla Musić istakla je važnost ovakvih poticaja.

- Uz pomoć ovih sredstava ćemo električne bojlere zamijeniti solarnim, čime ćemo ostvariti značajne uštede. Na taj način zaista unapređujemo posao i očekujemo još uspješniju narednu turističku sezonu, iako možemo biti zadovoljni i prethodnom. Bilo bi izvanredno da ovakvih poticaja ima i više - dodala je Musić.

Osim što se ovim poticajima nastoji unaprijediti ponuda u već registrovanim seoskim domaćinstvima, omogućiti lakše registrovanje novih i osigurati radna mjesta, pokušava se i podržati povratak, odnosno ostanak stanovništva u ruralnim područjima.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

U petak počinje 25. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća'

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'