Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 14:16 |

Nasilje se ne može spriječiti, ali se može prevenirati

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 10. decembra (FENA) - Centar ženskih prava iz Zenice organizirao je informativno-konsultativnog sastanak koji je podržalo i Federalni ministarstvo obrazovanja, a cilj je osiguranje lakšeg pristupa i ostvarivanja prava za djecu žrtve ili svjedoke zlostavljanja, kao i uspostavljanje partnerskog odnosa s obrazovnim i drugim institucijama koje su u lancu zaštite od bilo kojeg oblika nasilja.

-Nasilje se nikada, ni u jednoj zemlji svijeta, nije moglo spriječiti. Može se samo podizati svijest i raditi na prevenciji. Onoliko koliko je uređena, jaka i zadovoljna porodica, to je najbolji i najefikasniji način da preduprijedimo sve stvari - kaže direktor Centra za socijalni rad Zenica Nebojša Nikolić.

Smatra da je nedovoljno jaka koordinacija između svih relevantnih institucija, a predložio je svim direktorima osnovnih i srednjih škola jednom u tri mjeseca održavanje sastanka pedagoga, direktora i stručnih osoba radi razmjene informacija, a sve u cilju preveniranja ovog stanja.

Centar, kako napominje predsjednica Mediha Sendić, organizuje sastanke i radionice po školama, daje besplatnu pravnu pomoć te žrtve zastupa i na sudu, ali dodaje kako i ovim sastankom žele istaći da je u zaštiti prava žena bitno uključiti sve institucije, koje nedovoljno međusobno komuniciraju.

-Želimo da za probleme koje smo identifikovali u praksi, pokušamo naći način kako da ih otklonimo i riješimo - kazala je Sendić, koja je dodala kako je sve više prijava roditelja zbog seksualnog uznemiravanja djece, da li to bilo u školi ili van škole.

Pedagogica Tehničke škole iz Zenice Mirsada Pelo ističe kako je u rješenju problema potrebno prepoznati situaciju te dovesti roditelje u školu, a iznad svega pozvati u pomoć relevantne institucije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bećirović: Pristup problemu nasilja u školama podrazumijeva cjelovitu analizu obrazovnog sistema u BiH

Studentima Filozofskog fakulteta u Zenici predstavljen Leksikon "100 žena, 100 ulica po ženama"

Dženana Radončić: Sistem treba jasnije i odlučnije osuditi nasilje nad ženama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom