Ekonomija     | 10.12.2018. 14:05 |

YEP Inkubator poslovnih ideja podržao pokretanje oko 100 novih biznisa

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Na šestom Forumu službi zapošljavanja danas su u Sarajevu predstavljeni rezultati YEP Inkubatora poslovnih ideja koji je u saradnji sa 32 lokalne zajednice u 2018. uticao na aktivaciju više od 1.200 potencijalnih poduzetnika, te finansijski i stručno podržao pokretanje oko 100 novih biznisa.

Zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Tepavčević naveo je da je veliki broj učesnika foruma potvrda da je tema poduzetništva jako važna, te da je potrebno da svi preuzmu odgovornost za kreiranje radnih mjesta.

Dodao je da u tom kotekstu saradnja s predstavnicima lokalnih zajednica daje šansu da svi vidovi podrške poduzetništvu na svim nivoima vlasti budu integrisani. 

Direktor Projekta zapošljavanja mladih (YEP) Ranko Markuš rekao je da mu je posebno drago što je projekt rezultirao sa 100 novih biznisa koji su mladi pokrenuli u svojim lokalnim zajednicama, kao i da je neophodno osigurati sistemsku podršku i za druge koji to žele.

Zamjenik direktora Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) Patrick Egli naveo je da je za poboljšanje stanja na tržištu rada neophodna reforma službi za zapošljavanje i istovremeno podrška poduzetništvu.

Poduzetnica Una Dakić, suosnivačica firme za proizvodnju namještaja, poručila je da su joj iskustva iz YEP Inkubatora pomogla u poslovanju te da bi u okviru školovanja trebalo učiti o poduzetništvu. 

Forum službi zapošljavanja predstavlja platformu i konstruktivni dijalog šireg kruga aktera sa ciljem unaprjeđenja rada službi za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Vodik od proizvodnje do potrošnje u industriji i prometu

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu