Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 15:02 |

U BiH problem zapošljavanje na osnovu diskrecionog prava rukovodilaca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Analiza zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru, koja je predstavljena danas u Tuzli, pokazala je da je zapošljavanje na osnovu diskrecionog prava rukovodilaca problem koji treba što prije riješiti kako bi se spriječilo da rukovodioci biraju podobne, a ne sposobne. Komisije su također pod uticajem rukovodioca.

Istakla je to Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora za ljudska prava RS, lidera ACCOUNT Sektorske grupe “zapošljavanje” navodeći da rukovodilac ima diskreciono pravo da odabere kandidata bez objekitvno utvrđenih smjernica.

Rukovodioci osnivaju ad hoc komisije, a većina članova komisije za selekciju su odgovorni rukovodiocu institucije.

- Legislativa u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u BiH sadrži koruptivne odredbe, a praksa zapošljavanja u javnim institucijama, ustanovama i preduzećima dokazuje da se zakonske manjkavosti obilato koriste za koruptivno zapošljavanje - navedeno je u Analizi.

Ustanovljeno je da federalna Uredba koja se primjenjuje u većini kantona ne ostavlja kandidatima pravo na pravni lijek odnosno ne pruža mogućnost žalbe.  

Članovima komisije nije ograničeno vrijeme pripreme pitanja, što, kako stoji u Analizi, ostavlja prostor da se
kandidati ranije upoznaju s pitanjima. Evidentno je i to da "ne postoji mogućnost kontrole kvalitete odgovora kandidata" i da "javnost ne učestvuje kao korektivni element procesa zapošljavanja".

Analiza zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru obuhvata sedam kantona (BPK, TK, SBK, ZDK, USK, Posavski i Kanton 10), a predstavili su je Antikorupcijska mreža ACCOUNT i Helsinški odbor za ljudska prava RS, povodom Svjetskog dana borbe protiv korupcije, saopćeno je iz Centra za razvoj medija i analize.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ukrajina odobrila imenovanje novog čelnika abtikorupcijske agencije

U Sarajevu regionalna konferencija 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije'

Aggeler: Fabriciranje prijetnje omogućava korupciju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo