Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 13:35 |

KCUS: Povećan priliv pacijenata sa respiratornim tegobama

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Na Klinici urgentne medicine Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) zabilježen je porast broja pacijenata u prvih sedam dana decembra mjeseca. Kako saznaje Fena, u tom periodu u KUM-u je zbrinuto 997 pacijenata, od čega su 459 pacijenata sa internističkim poteškoćama.

Usprkos povećanom broju bolesnika, v.d. šefica Klinike urgentne medicine KCUS, mr.sci.med.dr. Altaira Jažić – Durmišević ističe da Klinika raspolaže potrebnim lijekovima, opremom i kadrom te u svakom momentu uspješno odgovara na sve izazove.

- Naši uposlenici imaju odlične uslove za rad, na raspolaganju im je sva potrebna medicinska oprema i lijekovi. Zahvaljujući izvrsnim uslovima na adekvatan način i u svakom momentu možemo odgovoriti svim zahtjevima. Uspješnom kadrovskom politikom menadžmenta KCUS dobili smo dva nova ljekara, specijalista Opće hirurgije. Veoma smo zahvalni menadžmentu KCUS na pozitivnim promjenama i pomacima, koji su osjetno unaprijedili  kvalitetu zdravstvenih usluga – izjavila je dr. Jažić –Durmišević.

V.d. šefica  Internističke ambulante KUM-a, prim. dr. Emela Čvorak navodi da je povećan broj respiratorno ugroženih bolesnika.

- Radi se o populaciji koja spada u rizičnu grupu, kao što su hronični i srčani bolesnici, bolesnici skloni alergijama, starije populacije, mala djeca i trudnice. Smatramo da je razlog povećanja broja pacijenata, povećana koncentracija smoga u našem gradu. Zdravstvena preporuka za stanovništo jeste da svede kretanja i boravak u gradskoj zoni na minimum, posebno u jutarnjim i večernjim satima. Rizičnoj grupi savjetujemo  nošenje adekvatih zaštitinih respiratornih maski. Preporučujemo i boravak na planinama – poručila je dr. Čvorak.

Na Klinici za plućne bolesti KCUS također je zabilježen porast broja pacijenata, pogotovo u vrijeme najvećeg zagađenja zraka. Kako kaže šef Klinike, prof.dr. Bakir Mehić najviše se javljaju bolesnici sa opstruktivnim bolestima pluća, u ambulantama Savjetovališta, ali i  oni koji zahtijevaju hospitalni tretman.

- To su obično astmatičari koji se nalaze pod redovnom i svakodnevnom terapijom, ali zbog aerozagađenja ulaze u recidive napada kašlja sa teškim disanjem i gušenjem, te oboljeli od hronične opstruktivne bolesti pluća kod kojih jako aerozagađenje dovodi do egzacerbacija bolesti iako se i oni nalaze na svojoj redovnoj, hroničnoj i svakodnevnoj terapiji. Na žalost kod bolesnika  sa najozbiljnijim stadijima ove bolesti, nerijetko, i pored odgovarajuće  terapije bilježimo povećan broj smrtnih ishoda – kazao je prof.dr Mehić.

Kada je u pitanju stanje na Klinici za plućne bolesti KCUS, prof.dr.Mehić ističe da se redovno snabdijevaju sa potrebnim lijekovima iz domena bolničke liste lijekova, tako da ne oskudjevaju sa potrebnim terapijama i medicinskim aparatima neophodnim za liječenje.

- Prevencija pojave respiratornih tegoba ima ključnu ulogu. Preventivne mjere trebaju poduzimati sve zdrave osobe, odnosno potencijalni pacijenti, a pogotovo trudnice, djeca ( naročito predškolskog uzrasta)  i stare osobe, bolesnici sa hroničnim bolestima kako gornjih, tako i donjih disajnih organa, te bolesnici sa kardiovaskularnim bolestima. U tom smislu za zaštitu od lebdećih čestica, kako onih nerastvorljivih u tečnostima sluznica disajnih puteva, tako i rastvorljivih (kakve su sumpod dioksid i azot dioksid), preporučujem na prvom mjestu ne izlaziti vani kada je indeks kvaliteta (nekvaliteta) zraka veći od 200. Ne koristiti hirurške maske, jer one ne mogu efikasno filtrirati čestice manje od 2,5 mikrona. Maske samo smanjuju nelagodu koju uzrokuje smog i prave barijeru prema ustima i nosu za veće iritirajuće čestice koje lebde u zraku. Za sprječavanje udisanja najsitnijih čestica preporučujem  maske koje bolje priliježu uz lice i u stanju su spriječiti prodor navedenih čestica do nosa i usta, a označene su kao EN 149 FFP2 ili EN 149 FFP3. Pušači bi trebali odustati od konzumiranja cigareta, pogotovo u prostorijama u kojima borave i nepušači, jer je u uslovima vanjskog aerozagađenja nemoguće provjetravanje prostorija, pa su tako nepušači, koji se štede izlaska vani, osuđeni da udišu još opasniji duhanski dim – kazao je prof.dr. Mehić

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović navodi da ova zdravstvena ustanova pažljivo prati promjene i dešavanja u društvu, koje bi na bilo koji način mogle prouzrokovati povećani priliv pacijenata. Na osnovu ovih pokazatelja, u slučaju potrebe, radi se raspored ljekara i medicinskog osoblja, u dnevnim i noćnim smjenama, kao i plan pripravnosti i dežura. 

- Pravilnom pripremom i organizacijom rada nikada nismo zakazali u slučajevima povećanih priliva bolesnika. Na usluzi našim građanima,  posebno u ovakvim situacijama, kada radimo  u jačem kapacitetu. Ljekari i osobolje KCUS uspješno odgovaraju zahtjevima, raspolažemo dovoljnim količinama potrebnih lijekova, kao i dijagnostičkom i terapijskom opremom, na svim klinikama. Građani trebaju znati da je potrebno da se, u slučaju manjih tegoba, prvo javljaju  svojim ljekarima porodične medicine, ili u pripadajuće domove zdravlja. Time će olakšati rad KCUS u zbrinjavanju teško bolesnih pacijenata, kojima se pomoć ne može ukazati na primarnom i sekundarnom nivou. U slučaju vremenskih nepogoda ili vještački prouzrokovanih kriza  neophodno je da sve zdravstvene ustanove  reorganiziraju rad, kako bi se građanima pružile što efikasnije i kvalitetnije zdravstvene usluge – izjavila je prof.dr. Izetbegović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom