Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 13:08 |

Na poziv Evropske komisije Selma Rizvić panelistica na ICT 2018

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Vanredna profesorica na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Selma Rizvić prezentirala je, u uvodnom izlaganju na konferenciji ICT 2018: Imagine Digital - Connect Europe u Beču, rad istraživačke laboratorije Sarajevo Graphics Group na razvoju metoda interaktivnog digitalnog pripovijedanja u virtualnoj realnosti.

- Spomenula je rad istraživača u okviru projekta H2020 iMARECULTURE, kao i najnoviju simulaciju 'Virtualnog skoka sa Starog mosta u Mostaru'. Izrazila je mišljenje da se rezultati masovne digitalizacije mogu predstaviti internet korisnicima putem digitalnih priča koje bi informirale korisnike o kontekstu kulturnih spomenika i likovima i događajima iz njihove historije - navodi se.

Profesorica Selma Rizvić pozvana je od Evropske komisije da bude panelistica na sesiji nazvanoj 'Unleashing European cultural treasures in the Digital Age', u okviru konferencije ICT 2018: Imagine Digital - Connect Europe.

- Predstavnici Evropske komisije i ostali panelisti suglasni su da, u narednim pozivima za projekte, treba otvoriti mogućnost finansiranja istraživanja VR pripovijedanja u kombinaciji s vještačkom inteligencijom da bi kulturni spomenici koji su već digitalizirani postali pristupačni internet korisnicima. Insistirat će se i na uvođenju virtualnih prezentacija kulturnog naslijeđa u školske programe kao obaveznog elementa u nastavnoj metodologiji - ističe se.

Domaćin konferencije bili su Austrian Presidency of the Council of the European Union 2018 i Digital Single Market, a održana je u Beču od 4. do 6. decembra. Ključno pitanje diskusije bilo je kako iskoristiti mogućnosti koje je pružila masovna digitalizacija za promociju evropskog kulturnog legata.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'