Regija     | 10.12.2018. 14:01 |

Hrvatska obilježava godišnjicu Tuđmanove smrti

FENA Agencije

ZAGREB, 10. prosinca (FENA) - Na 19. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana izaslanstvo HDZ-a RH predvođeno premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem položilo je u ponedjeljak na Mirogoju vijenac i zapalilo svijeće na grobu predsjednika Tuđmana, kojega je Plenković nazvao vizionarskim državnikom u prijelomnim trenucima za Hrvatsku.

Izaslanstvo HDZ-a došlo je odati počast i prisjetiti se Tuđmanova velikog vizionarskog državničkoga djela za RH, izjavio je Plenković nakon polaganja vijenaca. 

Istaknuo je da je Tuđman u ključnim, prijelomnim trenucima za cijeli europski kontinent pronašao način, uz potporu hrvatskoga naroda, da Hrvatska postane i demokratska i slobodna, međunarodno priznata država.

"Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima velikosrpske Miloševićeve agresije, za vrijeme Domovinskoga rata, oslobodio okupirane teritorije i svojom mudrošću, uz pomoć međunarodne zajednice  mirno reintegrirao Hrvatsko podunavlje, inzistirao  na procesu pomirbe što je jedna od njegovih ključnih ostavština koju također njegujemo i na kojoj ćemo inzistirati", poručio je. 

Sve što se događalo kasnije praktički je u tih prvih deset godina hrvatske samostalnosti zacrtano, rekao je Plenković te izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska tim putem nastavila i u pogledu članstva u EU i članstva u NATO-u, u izgradnji demokratskih institucija, socijalne pravednosti, gospodarskog razvoja i što veće uključenosti svih u blagodati hrvatskoga društva i samostalne RH, prenosi Hina.

Povodom obilježavanja, danas popodne u Zagrebu će biti otkriven spomenik bivšem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, autora Kuzme Kovačića, a događaju će, prema najavama, nazočiti hrvatski državni vrh.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Zagreb domaćin Svjetske izložbe pasa

DIP Hrvatske: Na europskim izborima mogu birati i biti birani i državljani druge članice EU

Hrvatska: Sud odbio Horvatinčićev zahtjev za uvjetnim puštanjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta