Najave     | 10.12.2018. 09:51 |

Primopredaja terenskih vozila civilnim zaštitama Lukavca i Zvornika

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - U sklopu projekta Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa (IDRM), koji finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u proteklih par mjeseci vršeno je prikupljanje podataka o postojećim ljudskim i tehničkim kapacitetima koji su na raspolaganju u trenutnim tipovima operativnih jedinica i službi za odgovor u BiH. 

U Mapi puta su utvrđeni nedostatci u odnosu na opšte potrebe operacija odgovora na katastrofe u skladu s međunarodnim standardima te identificirane potrebe za razvoja kapaciteta.

S tim u vezi, sutra će u Sarajevu biti izvršena primopredaja dva terenska vozila civilnim zaštitama Lukavca i Zvornika, a bit će i predstavljen prvi izvještaj Procjene kapaciteta za odgovor na katastrofe i Mape puta za BiH, najavljeno je iz UNDP-a.

IDRM projekt se realizuje u saradnji s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom civilne zaštite, Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, Odjelom za javnu sigurnost Brčko Distrikta, kantonalnim i općinskim vlastima, te drugim agencijama.

Štete uzrokovane katastrofama u BiH kontinuirano se povećavaju, a stanovništvo se svakodnevno suočava s katastrofama manjih razmjera.

Kao odgovor, na sve učestalije ekstremne vremenske pojave Projekt „Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa“ (IDRM) ima za cilj da ojača institucionalne kapacitete za smanjenje rizika od katastrofa (DRR) na svim nivoima vlasti postavljanjem pravnih i strateških okvira i provedbom mjera za upravljanje rizicima od katastrofa i klimatskih promjena.

Projekt finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom civilne zaštite, Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, Odjelom za javnu sigurnost Brčko Distrikta, kantonalnim i općinskim vlastima, te drugim agencijama.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo