Bosna i Hercegovina     | 09.12.2018. 17:16 |

Udruženje kuhara u BiH o razultatima rada - oborena dva rekorda za Ginisa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Udruženje kuhara u Bosni i Hercegovini održalo je danas u Sarajevu godišnji sastanak na kojem su predstavljeni rezultati i aktivnosti u protekle tri godine.

Sastanku je prisustvovalo oko 60 članova Udruženja iz cijele BiH. U predstavljanju aktivnosti posebno je istaknuta saradnja s proizvođačima hrane i pića, uvezivanju proizvođača i ugostitelja. Navedeno je i da su oborena dva rekorda za Ginisa ( u priprmanju begove čorbe i serviranju palačinaka), te učešće na mnogim sajmovima u BiH.

Posebno je istaknuta aktivnost na razvoju zdravog obroka u vrtićima i školama kao i na afirmaciji i brendiranju kuhinje Bosne i Hercegovine.

Profesoru Enesu Kujundžiću uručeno je priznanje za aktivnosti na brendiranju bosanskohercegovačke kuhinje i zaštite kao kulturne baštine u UNESCO-u.

Najavljeno je proširenje članstva i djelatnosti na konobare i ostale radnike u ugostiteljstvu, kako bi se prevazišle teškoće u vezi sa nedostatkom kadrova u ovoj branši.

Sa početkom 2019. najavljeno je niz radionica i seminara o temi: HACCP standard, Halal standard, tradicionalna kuhinja u ugostiteljstvu, savremeni trendovi u ugostiteljstvu i druge radionice za kojima se ukaže potreba.

Poseban interes iskazali su učesnici za planove na formiranju nacionalnih timova u više kategorija. Plan je da se kroz nacionalna takmičenja odaberu najbolji koji će dalje kroz treninge međunarodnih stručnjaka biti pripremani za Kuharsku Olimpijadu u Frankfurtu 2020.godine.

Dogovoreno je da se formira odbor za brendiranje kuhinje Bosne i Hercegovine, odbor za edukaciju kao i odbor za takmičarski dio.

Sastanku su prisustvovali predstavnici MSŠ „Džemal Bijedić“ sa profesorom Safetom Halilagićem kao i Maid Mujić, nastavnik razredne nastave iz JU srednjoškolski centar Hadžići, gdje je upriličen prijem u članstvo udruženja za sve učenike kuhara i poslastičara iz ove škole.

Tokom diskusije o kvalitetu obrazovanja u školama izneseno je niz argumenata da se na tom planu mora raditi više. Konkretno rješenje je prijedlog da se učenicima omogući praksa u hotelima, kako bi postali kompletni kuhari i mogli poslije škole odmah početi raditi u ovoj djelatnosti , navode iz Udruženja kuhara u  Bosni i Hercegovini.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta