Kultura     | 08.12.2018. 13:01 |

Grand prix 20. festivala djece i omladine za učenike Međunarodne škole Sarajevo

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 8. decembar (FENA) – Igrani film „Prekidamo!“, autora Nedžada Spahalića i Aide Mujčin iz Međunarodne srednje škole Sarajevo, dobitnik je grand prix nagrade 20. festivala filma djece i omladine „Zenica 2018“.  

Organizator je za ovogodišnji festival, koji je realiziran u Multiplex kinu "Ekran", zaprimio više od 50 prijava, a 20-ak filmova prikazano je danas u zvaničnoj konkurenciji u kategorijama: igranog, dokumentarnog i animiranog filma te  spotova, autora učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH.

-Festival je ove godine dosegao veći nivo, samim tim festivalskim aktivnostima jučer i danas. Sinoć je, naime, član žirija Kerim Demiri u Muzeju garda Zenica održao i radionicu „Škola filma od ideje do realizacije“- istakla je portparolka Festivala Almedina Jašarević.

Demiri je napomenuo kako je prije pet-šest godina i sam sam bio učesnik ovog festivala te je i tada gledao puno kvalitetnih filmova.

-Nažalost, kvalitet godinama pada, ali i ove godine je bilo dobrih filmova. Zavisno od kategorije, dužina filmova iznosila je od pet do 10 minuta - ističe Demiri, koji dodaje kako je njegova sinoćnja radionica bila dobro posjećena te da su djeca bila jako zainteresirana.

-Kako su oni naučili nešto od mene, tako sam i ja nešto novo naučio od njih, a što me je posebno dojmilo- kaže Demiri, koji je poručio mladim autorima da se što više prijavljuju na slične festivale.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana