Bosna i Hercegovina     | 07.12.2018. 19:12 |

Živković: Treba samo da se ugledamo na onaj pametni dio svijeta

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Konferenciju „Poduzetništvo i sloboda“ danas u Sarajevu otvorio je bivši premijer Srbije i predsjednik Nove stranke Zoran Živković uvodnim predavanjem o temi „Punoljetstvo 5. oktobra: Političke i ekonomske lekcije za region“. 

U puno država nekadašnje Jugoslavije i u cijelom regionu, kako je kazao Živković, jačaju desne snage i ponovo se pale vatre nacionalizma. 

- Ponovo neki političari lažu građane, a neki građani vjeruju u te laži i dolazimo do situacije da svaka saradnja postaje komplikovana. Treba samo da se ugledamo na onaj pametni dio svijeta. A ako ne znate ko je pametan, onda pogledajte kako živi. To su oni koji žive normalno, mirno, bogato, recimo Evropska unija. Oni se ne svađaju, ratovali su nekoliko puta međusobno, razni sa raznima, ali u zadnjih 50-ak godina nemaju nikakav problem da dobro sarađuju. Mislim da je to recept i za naš region – kazao je Živković.

Demonstracije 5. oktobra 2000. u Beogradu prisilile su Slobodana Miloševića da prihvati poraz na izborima.

- Mi smo pobijedili Miloševića na izborima 24. septembra, dakle desetak dana prije, ali on nije htio da prizna izbore, pa smo ga tim „dodatnim radovima“ ubijedili da mora da prizna silu naroda. To je mirna, oktobarska, srpska revolucija i nadam se da postoje neki drugi načini da se dođe do normalnog života, a to su prije svega demokratski izbori - kazao je Živković.   

Nekadašnji premijer Srbije Žiković poznat je po tome što je jedan od prvih koji je pokrenuo ozbiljne ekonomske reforme u toj zemlji nakon 5. oktobra. Na mjestu srbijanskog premijera naslijedio je pokojnog Zorana Đinđića.

Trodnevna konferencija u Sarajevu okupit će oko 100 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije, kao i partnerskih zemalja, a bazirat će se na panelima i predavanjima posvećenim ekonomskim i političkim pitanjima vezanim za poduzetništvo i tržišnu integraciju regiona, uključujući regulatorne politike, zakonodavna pitanja, statistike, ljudsku slobodu i nove tehnologije.

Balkan Liberty Network (BLN) naziv je krovne asocijacije balkanskih istraživačkih organizacija, think tankova i studentskih grupa koje će se u Sarajevo prvi put okupiti kako bi  u akademskoj atmosferi razgovarale o poduzetništvu i slobodi u regionu.

BLN čine sljedeće organizacije: The Lucha Institute (Crna Gora), CEA (Hrvatska), Ohrid Institute (Makedonija), Multi (Bosna i Hercegovina) te Liberalni forum (Bosna i Hercegovine) koji je i domaćin i organizator prve konferencije Balkan Liberty Networka.

Izvršni direktor Liberalnog foruma Darjan Minov je kazao da je svrha konferencije da se na jednom mjestu okupe svi značajni akteri iz regiona koji su vezani za ekonomske slobode.

- Prije svega tu mislimo na osobe koje su bivši političari, premijeri, ministri i osobe koje su donosioci odluka, zatim ugledne privrednike i mlade istraživače. Cilj našeg dugoročnog rada jeste da potaknemo jednu novu generaciju mladih istraživača koji će se baviti tematikom ekonomskih sloboda – kazao je Minov.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana