Svijet     | 07.12.2018. 15:42 |

Izrael spreman da poduzme akciju protiv Hezbollahovih tunela i u Libanu

FENA Internet

JERUSALEM, 7. decembra (FENA) - Izrael je spreman da poduzme akciju u Libanu protiv Hezbollahovih prekograničnih tunela ukoliko to bude neophodno, izjavio je u petak ministar u izraelskoj vladi.

Izraelska vojska saopćila je u ovoj sedmici da je pronašla brojne prolaze iskopane ispod izraelsko-libanske granice koji bi se mogli koristiti za izvođenje napada unutar Izraela. Izraelska vojska poslala je buldožere, vojnike i opremu za blokiranje tunela na svoju granicu kako bi ih zatvorila, prenosi Reuters.

Izraelska vojska, koja je pokrenula operaciju u utorak, saopćila je da će njene aktivnosti, za sada, biti na izraelskoj strani granice.

Izraelski mediji u četvrtak su, međutim, naveli riječi neimenovanog zvaničnika da bi Izrael mogao proširiti  svoje aktivnosti u Liban, a u  petak je ministar za obavještajne službe Ysrael Katz ponovio te stavove. 

- Ukoliko  želimo da djelujemo u cilju blokiranja tih tunela, trebali bismo djelovati na drugoj strani granice - izjavio je Katz za Radio Tel Aviv.

Kakva bi bila forma te akcije ostalo je nejasno. Tokom protekle godine, najmanje 15 tunela iz pravca pojasa Gaze prema Izraelu pronađeno je i uništeno, tvrdi  izraelska vojska.

Prelazne mirovne snage UN-a u Libanu (UNIFIL), potvrdile su postojanje tunela u blizini "plave linije" na granici između dvije zemlje u četvrtak, nazivajući to "ozbiljnom pojavom".

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo