Bosna i Hercegovina     | 07.12.2018. 15:10 |

Otvoren međunarodni znanstveno-stručni skup o iseljavanju i integraciji Rame

FENA Denis Leko

RAMA, 7. prosinca (FENA) - U organizaciji Općine Prozor-Rama u petak je u toj općini otvoren međunarodni znanstveno-stručni skup pod nazivom "Rama 1968. - Od iseljavanja do integracije" u povodu 50. obljetnice izgradnje i puštanja u pogon hidroelektrane (HE) Rama i prisilnog iseljavanja Ramljaka.

Ovim događajem želi se dati doprinos u traženju primjerenog odgovora na fenomen iseljavanja iz Rame, ne samo tih 1960-ih godina, kad se dogodilo jedno od velikih, povijesnih Ramskih iseljavanja, nego i u traženju odgovora naseljavanja Rame u današnjem vremenu.

Jedan od urednika Zbornika radova, u kojem su objedinjena sva izlaganja s ovoga skupa, fra Tomislav Brković kazao je kako je nedostatak materijalne potvrde njihovih sjećanja bio jedan od razloga upuštanja u ovu avanturu.

- Upustili smo se u ovu avanturu kako bismo na osnovu istraživanja stručnjaka saznali što se točno događalo 1968. godine u Rami i oko Rame. U tu svrhu je u Prozoru 5. svibnja 2017. godine održan sastanak Inicijativnog odbora za održavanje Znanstveno-stručnog skupa povodom 50. godišnjice izgradnje HE Rama i raseljavanja Ramljaka - kazao je Brković.

Dodao je kako vjeruje da vrijedni prilozi autora ovog skupa nude važne informacije, kao i znanstveno-stručni skup i Zbornik radova "Ban Tvrtko pod Prozorom u Rami" koji je predstavljen prije dvije godine.

- Taj skup i ovaj današnji postaju nezaobilazna literatura za daljnja istraživanja u povijesti Rame i Ramljaka - istaknuo je Brković.

Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević kazao je kako ovaj skup i Zbornik radova svjedoče kako vrijedi izgrađivati se u odgovornog subjekta svoje lokalne zajednice.

- Izravni povod za skup je 50. godišnjica jednog od velikih povijesnih iseljavanja Ramljaka uzrokovanog potapanjem područja Gornje Rame radi izgradnje HE Rama 1968. godine. Organiziranje skupa pokušaj je što kvalitetnijeg odgovora na fenomen iseljavanja iz Rame, a općina Prozor-Rama ovime pokazuje da ne izbjegava taj fenomen, nego da o njemu želi čuti mišljenje stručnjaka - kazao je Ivančević.

Istaknuo je također kako je svjestan da iseljavanje nije samo ramski problem, nego mnogo rasprostranjeniji i složeniji.

- Činjenice neumoljivo pokazuju na uzroke iseljavanja, a to su politička nesigurnost, razni vidovi očite i skrivene međuetničke i unutaretničke diskriminacije, veliko zaostajanje Bosne i Hercegovine za zemljama u okruženju i šire. Kao politički odgovorni ljudi želimo dati doprinos pojašnjenju problema iseljavanja, smanjenju trenda iseljavanja i traženju rješenja za ublažavanje njegovih posljedica - navodi Ivančević.

Također je zahvalio svim autorima, predstavljačima i suradnicima, kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog skupa.

Na današnjem skupu izlagale su se mnoge teme koje su govorile o zemljopisu Rame, o planu i izvedbi Ramske brane, biblijsko-teološkim uvidima seljenja, o novom stanju i novim iskoracima i slično, a među izlagačima su bili prof. dr. sc. Marko Dragić, mons. dr. Pero Sudar, fra Tomislav Brković, Ivo Lučić, Miro Pavličević i drugi.

Zbornik radova bit će predstavljen danas u Domu kulture u Prozoru, s početkom u 19 sati.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Općina Prozor-Rama objavila javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih

Dodjela plastenika sa sustavom za navodnjavanje i dodatnom opremom u općini Prozor/Rama

Mještani mjesne zajednice Orašac zaustavili ilegalnu sječu šuma 

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu