Bosna i Hercegovina     | 07.12.2018. 14:31 |

Prigodnim programom obilježen završetak italijanskog predsjedavanja OSCE-om

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizirala je danas u Sarajevu prigodan program za učenike koji se zasnivao na dijalogu i razgovorima o različitostima, ali i kulturnoj diplomatiji čime je obilježen završetak italijanskog predsjedavanja OSCE-om.

Kako je istaknuto brojni su događaji organizirani u ovom periodu u okviru kojih se vodilo računa o prioritetima Misije, ali i Italije u smislu osiguranja bolje budućnosti za bh. građane poput rada na borbi protiv korupcije, osiguranju vladavine prava te uspostavljanja dijaloga.

Italija je pomogla OSCE-u prilikom objavljivanja izvještaja nazvanog "Dvije škole pod jednim krovom", ali i u finansiranju projekta koji se tiče borbe protiv korupcije implementiran s ciljem uspostavljanje bolje koordinacije između različitih nivoa vlasti zaduženih za borbu protiv korupcije.

Šef Misije OSCE-a Bruce Berton podsjetio je da je ove godine organiziran i sastanak o medijskim slobodama kada je odata počast trojici poginulih talijanskih novinara koji su izvještavali iz BiH, a razgovarano je o tome kako postići medijske slobode i ličnu sigurnost novinara.

Berton se osvrnuo i na rad pravosuđa naglašavajući da je najvažnije raditi na zadovoljenju pravde te otkrivanju istine za žrtve ratnih zločina, ali sada je potrebno, kaže, da Vijeće ministara BiH usvoji revidiranu državnu Strategiju za procesuiranje ratnih zločina.

U tom dokumentu precizirano je da će svi slučajevi ratnih zločina biti procesuirani do 2023. godine, ali i nudi veći uvid u proceduru suđenja u predmetima ratnih zločina, dok je Berton napomenuo i da su sudovi na lokalnom nivou pokazali sposobnost da procesuiraju manje komplicirane predmete.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi kazao je da je za Italiju važno raditi na osiguranju dijaloga na svim poljima društva ocjenjujući da je bez toga teško postići bilo kakve rezultate bez obzira o kojoj se oblasti radi da li je u pitanju pravosuđe, korupcija ili obrazovanje.

Prikazana su dva dokumentarna filma "Pistoletto a Sarajevo", koji govori o dolasku umjetnika Michelangela Pistoletta u Sarajevu kada je njegovim predavanjima prisustvovalo 500 mladih iz cijele države, te "Maglaj - Rat i mir".

Predsjedavanje OSCE-om početkom 2019. godine preuzet će Republika Slovačka.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo