Regija     | 07.12.2018. 14:16 |

MORH: Izrael se obvezao ishoditi odobrenje SAD-a za isporuku F-16 Hrvatskoj

FENA Agencije

ZAGREB, 7. prosinca (FENA) - Izrael se pismeno obvezao da će ishoditi odobrenje Vlade SAD-a za isporuku borbenih aviona F-16 Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Izraela, priopćilo je u petak hrvatsko Ministarstvo obrane, koje u povodu medijskih napisa da SAD blokira prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj ističe da nije dobilo službene informacije o tome, a kada i ako ih dobije, o tome će upoznati javnost.

Iz MORH-a napominju kako su Sjedinjene Američke Države dokumentom dale pristanak državi Izrael da može Hrvatskoj nuditi izraelski višenamjenski borbeni avion F-16.

Ističu kako se Izrael u ponudi pismeno obvezao da će Hrvatskoj isporučiti avione s NATO kompatibilnom opremom, te da će se produženje životnog vijeka aviona napraviti uz suglasnost originalnog proizvođača, prenosi Hina.

"Također, Država Izrael se pismeno obvezala da će ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona Republici Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Države Izrael. U skladu sa svim navedenim, Republika Hrvatska je provela transparentan i zakonit proces, donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 i ispoštovala sve obveze sa svoje strane", zaključuje MORH u priopćenju.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je izjavio da Hrvatska, što se tiče isporuke izraelskih aviona F16, nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji, budući da je sve što je napravljeno s hrvatske strane bilo korektno te je izrazio uvjerenje da neće biti ugrožen proces nabave zrakoplova.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'