Bosna i Hercegovina     | 08.12.2018. 10:32 |

Članice Udruženja žena 'Burma' iz Bugojna čuvaju bh. tradiciju

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO,8. decembra (FENA) - Žene mogu učiniti cjelokupan ambijent pozitivnijim, osnažiti radom i idejama zajednicu u kojoj žive, i učiniti porodicu sretnom, zbog čega je njihova uloga od neprocjenjivog značaja - kaže u razgovoru za Fenu predsjednica Udruženja žena "Burma“ iz Bugojna Rafija Gazić.

Kaže da i sama nikada ne odustaje od svojih ciljeva i da je jako uporna, što pripisuje krajiškom mentalitetu, s obzirom na to da je do udaje i dolaska u Drvetine kod Bugojna 2005., živjela u Bosanskom Novom.

-U početku mi je bilo teško da se naviknem na novo okruženje, ljude. Sve mi je, nekako, bilo drugačije. Ali, kasnije sam zavoljela ovaj kraj, i sada sam sretna što sam ovdje - dodaje.

Priznaje da je bila fascinirana vrijednošću žena za koje joj se učinilo "da iz ništa mogu puno toga napraviti“, i da bi bila prava šteta da se rukotvorine, predmeti i proizvodi koje one s ljubavlju izrađuju, ne pokažu javnosti i da ostanu samo u njihovim kućama.

Nije trebalo dugo da, nakon jedne takve spoznaje, krene u osnivanje udruženja koje će okupljati žene iz Drvetina i okolnih sela, iako su, veli, dobrodošle i sve druge zainteresirane žene iz Bugojna.

-Kroz njihove ručne radove, zimnicu koju prave, različita slana i slatka jela, specijalitete, upoznala sam Bosnu na način, koji mi je do tada bio nepoznat. Mislila sam da to bogatstvo i tradiciju treba sačuvati - naglasila je.

Smatra da je to jako važno, i da ljudi koji nemaju svoju tradiciju gube sebe i svoj identitet.

-Želim da sutra moj sin, druga djeca, znaju da su te dimije, šamija, bili nekada bitni, da su se na ovim prostorima pravile, primjerice, hurmašice - kazala je.

Dodaje da se prostorije udruženja nalaze u zgradi OŠ "Drvetine“, te da je veoma zahvalna na podršci direktorici ove škole Almi Čizmo, ali i svima onima s kojima je udruženje do sada uspostavilo dobre, prijateljske veze.

 -Iako postojimo tek nepunu godinu, ostvarili smo saradnju s mnogim bh. udruženjima, ali i onima u dijaspori. Imamo šta ponuditi, a to mogu potvrditi svi oni koji su bili u prilici da posjete naš izložbeni štand - kazala je.

Trenutno se, ističe, održavaju radionice za izradu modernih cekera i torbi, za što su žene svih generacija posebno zainteresirane.

-Naše članice pletu, također, čarape, džempere, šalove, kape ...Mnoge od njih vole da heklaju, keraju, a dokazale su da su vješte i u tkanju ćilima. Vrlo su kreativne - naglasila je. 

Ističe da su za svoje radove često nagrađivane i da se na druženjima kojima prisustvuju četvrtkom navečer, a po potrebi i drugim danima, znaju zadržati i po nekoliko sati, naročito ako se spremaju za učešće na nekoj od manifestacija. 

-Uglavnom, bosansku sobu s kojom se ponosimo, a koja je sastavni dio ovog prostora u kojem volimo boraviti, nastojimo prenijeti na naš štand, koji uvijek privuče veliku pažnju posjetilaca - kazala je.

Naziv udruženja, kaže, simbolično odražava snagu žene čija je odgovornost iz dana u dan sve veća.

- Ne kaže se, bez razloga, da su stub svake porodice, a danas ih ima u svim segmentima društva. Zato je važno da se educiraju i budu aktivne - kazala je Rafija Gazić.

Velika želja joj je da žene okupljene u udruženje "Burma“ budu uključene u ekonomski isplative projekte "jer su one to svojim dosadašnjim radom zaslužile“.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu