Regija     | 07.12.2018. 12:16 |

Krstičević: Nismo dobili službenu obavijest o stopiranju isporuke F-16 Hrvatskoj

FENA Agencije

SPLIT, 7. prosinca (FENA) - Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio u petak kako Hrvatska nije dobila nikakvu službenu obavijest da SAD blokira isporuku izraelskih vojnih zrakoplova F - 16 Hrvatskoj.

Krstičević je u izjavi novinarima ustvrdio da Hrvatska nije upoznata s informacijom koju su objavili izraelski mediji kako američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu prodaju 12 borbenih aviona F-16 Hrvatskoj.

"Što se tiče aviona, sinoć je objavljena vijest. Mi u Hrvatskoj nismo dobili nikakvu službenu obavijest. Kad budemo dobili službenu obavijest, hrvatsku javnost ćemo s tim upoznati", rekao je Krstičević novinarima u Splitu, javila je Hina.

Hrvatski ministar obrane podsjetio je da je američka Vlada dala državi Izrael dopuštenje da može nuditi izraelski F-16 Hrvatskoj.

"Taj dokument mi imamo. Izrael se u nuđenju obavezao da će Hrvatskoj isporučiti NATO kompatibilan zrakoplov, da će produženje radnog vijeka zrakoplova biti u skladu s izvornim proizvođačem, a isporučenje je također odgovornost države Izrael. I na osnovi tih dokumenata i natječaja mi smo kroz proces donijeli odluku o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova, a proces je bio zakonit i transparentan", rekao je Krstičević.

Hrvatska Vlada je 29. ožujka jednoglasno donijela odluka o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak starih tridesetak godina, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati oko 400 milijuna eura.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je u petak da s Hrvatskom i Izraelom surađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo