Bosna i Hercegovina     | 07.12.2018. 13:54 |

Narandžasti autobus u Mostaru: Svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 7. decembra (FENA) - U okviru kampanje "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno" narandžasti UN Women autobus danas je stigao Mostar.

Autobus nudi besplatnu vožnju tokom koje građani Mostara, u direktnom razgovoru s predstavnicima policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija, mogu saznati više o vrstama nasilja te o načinima sprečavanja i zaštite.

Po riječima predstavnice agencije UN Women BiH Fedre Idžaković, na ovaj način građani mogu čuti informacije gdje, kako i na koji način naći pomoć i zaštitu, ali i informacije o tome kako se uključiti u borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Naglasila je kako se završetkom kampanje ne završava i posao protiv rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici, napominjući kako istraživanja pokazuju da je u Bosni i Hercegovini svaka druga žena u dobi starijoj od 15 godina doživjela neki oblik nasilja.

- Puno smo uradili, ali još puno posla je pred nama kako bi naš sistem funkcionisao bolje, a žrtve, odnosno preživjele nasilje u porodici i nasilje nad ženama našle pomoć i zaštitu - kazala je Idžaković.

Predstavnik Švedske agencije za razvoj i pomoć Johan Norqvist istaknuo je kako je borba protiv nasilja nad ženama nešto na čemu se stalno mora raditi, izrazivši nadu da će sve ove aktivnosti donijeti neke pozitivne promjene.

- Rodno zasnovano nasilje je problem svih nas i mislim da je vrlo važno mijenjati stavove kako bismo dobili društvo u kojem vlada veća jednakost - poručio je Norqvist.

Predstavnik Centra za socijalni rad Mostara Tomislav Pupić istaknuo je kako se u Mostaru godišnje zabilježi oko stotinjak prijava koje se odnose na nasilje u porodici.

Po njegovim riječima, veći problem predstavljaju neprijavljeni slučajevi, kojih je, kako je kazao, sedam puta više od prijavljenih.

- Nasilje se ne prijavljuje zbog toga što nam žrtve nasilja ne vjeruju. Žrtve nasilja ne vjeruju ni sistemu, ni stručnjacima, ni državi - ustvrdio je Papić, poručivši kako je potrebno mijenjati svijest, ali i kulturu.

Glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina naglasila je kako je Grad Mostar spreman da učestvuje u svakoj akciji gdje se može prepoznati rodno zasnovano nasilje i gdje se, zajedno sa relevantnim institucijama, može pomoći u rješavanju tog problema.

Inače, svake godine širom svijeta od 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, provodi se kampanja "16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja", koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ove godine, UN Woman BiH, kao dio globalne akcije provodi kampanju "Isključimo nasilje zajedno nad ženama i djevojčicama" u osam bh. gradova, uključujući i Mostar.

Autobus će biti u Mostaru 7. i 8. decembra. Prvi dan vozit će na relaciji Vrh Avenije – Buna – Hodbina, s polascima u 7:30, 8:30, 9:30 i 10:30 sati, te na relaciji Masline – Zalik s polascima u 13 i 14 sati. Drugi dan, narandžasti UN Women autobus će voziti na relaciji Skakala – Rodoč – Jasenica, s polascima u 8, 8:40, 9:20, 10 i 10:20 sati te na relaciji Masline – Zalik s polascima u 12:30 i 13:30 sati.

Nakon Mostara, kampanja "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno" završava u Sarajevu 9. i 10. decembra.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

U BPK kampanja promocije hraniteljstva - Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo porodica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo