Bosna i Hercegovina     | 07.12.2018. 09:01 |

Čavara: NATO daje puno više mogućnosti za napredak cijele države

FENA Internet

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara ocijenio je da ovosedmična odluka NATO-a kojom je odobren Akcioni plan za članstvo (MAP) za BiH znači kretanje ka jednom od važnih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, a to je da se uključi u sigurnosni sustav NATO-saveza.

- Odobravanje MAP-a, puta Bosne i Hercegovine ka tim integracijama, znači jednu sigurnost države BiH i mogu reći da je to pozitivna vijest. Vjerujem da će BiH odgovoriti pozitivno na takav poziv. NATO nije samo sigurnosni sustav, NATO daje puno više mogućnosti za ukupan napredak cijele države - kazao je Čavara za današnje "Oslobođenje".

Budući da je poznato kakvih različitih razmišljanja u BiH ima, Čavara nije mogao reći kada bi se proces priključenja mogao dogoditi, ali je naglasio kako je "važno je da smo dobili ovakav jedan poziv".

- Prevažno je da imamo takve ocjene da se možemo priključivati takvom sustavu. Mislim da ne bi trebalo biti nikakvih prepreka da u dogledno vrijeme postanemo i punopravna članica s obzirom na to da Bosna i Hercegovina nije u mogućnosti brinuti o sigurnosti u ovim turbulentnim svjetskim odnosima - rekao je predsjednik Federacije BiH za "Oslobođenje".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Čavara posjetio crkvu i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu

Čavara: Važnost saradnje država u regionu Mediterana u vrijeme promjena geopolitičkih odnosa

Čavara i Vujičić posjetili Ambasadu BiH u Parizu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo