Kultura     | 07.12.2018. 08:21 |

Knjiga 'Časna sestra Dominika' predstavljena u Ljubuškom

FENA Ivan Crnjac

LJUBUŠKI, 7. prosinca (FENA) - Knjiga "Časna sestra Dominika", autora Emila Raspudića, predstavljena je u četvrtak u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom u sklopu manifestacije "Advent u knjižnici".

Autor Emil Raspudić kazao je da je ponukan pričama iz prijateljskih i obiteljskih krugova odlučio napisati knjigu o Hercegovini kakva je bila nekad.

- Riječ je o zbirci priča. Neke sam doživio sam, neke su mi pričali moji prijatelji, uglavnom stariji ljudi. Slušao sam ih od svojih najbližih, od dida, babe, punice. Bilo mi je žao da te priče propadnu jer je to autentična Hercegovina, nekadašnja Hercegovina, kako se nekad živjelo. Recimo, poslije Drugog svjetskog rata kada se jedva preživljavalo, ali se živjelo u nadi i živjelo se veselo. Živjelo se i družilo se, a ne kao sada. Više je bilo druženja - rekao je Raspudić.

U knjizi, pored života Dominike Barbarić, časne sestre franjevke rodom iz Dragićine, Raspudić tematizira i od zaboravlja otkida niz drugih osoba i događaja iz hercegovačke povijesti.

Recenzent Mario Antonio Brkić istaknuo je kako Raspudić u svom djelu prikazuje sve ono što danas nemamo.

- Današnji čovjek, koliko god dinamičan, povezan i umrežen bio, po mom skromnom sudu, gubi životnost svog interesantnog ili interesnog života, životnost koja nas zapravo ucjepljuje u prirodu i društvo. Iz pomalo izvlaštenog života koji prosječan čitatelj danas živi, Raspudić ga vraća u ono doba nevinosti, u vrijeme kada je otkucaj nečijeg srca bilo puno ljepše i lakše čuti - rekao je Brkić.

Fra Marinko Šakota je istaknuo da knjiga čitatelja poziva na promišljanje o mnogim važnim temama.

- Ne samo da je ovim djelom Raspudić otrgnuo zaboravu postojanje jedne osobe iz broćanskog kraja, članice sestara franjevki, već je pred oči suvremenih čitatelja stavio životnu priču koja potiče na razmišljanje o mnogim važnim temama, kao što su obiteljsko rodoslovlje, životni poziv, (konkretno, slijediti Krista kao časna sestra franjevka), nesnalaženje u kriznim životnim situacijama, važnost mudrih odgojitelja u kriznim vremenima, ljubav prema rodnom kraju, ljubav prema prirodi, bolna problematika odlazaka, te poziv na povratak i obnovu rodnog kraja - rekao je fra Marinko Šakota.

Knjiga je objavljena u nakladi Matice hrvatske Čitluk.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Obilježena stota godišnjica smrti Alekse Šantića

„Srce zemlje“ Glorije Lujanović: Intimni zapisi o Lašvanskoj dolini

Godišnjica smrti književnika i novinara Dragana Šimovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo