Ekonomija     | 06.12.2018. 16:51 |

Šantić: Zaustavljanje sive ekonomije pokrenulo bi novi talas investicija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Zaustavljanje sive ekonomije pokrenulo bi novi talas investicija u BiH, rekao je u Evropskom parlamentu Senad Šantić, osnivač kompanije ZenDev i jedan od istaknutih investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, koji se vratio u Mostar i pokrenuo IT kompaniju.

Šantić je ove sedmice imao priliku da u Evropskom parlamentu govori o stanju ekonomije u domovini.

 - Jako sam počašćen što sam pozvan u Brisel da sudjelujem u priči o budućnosti Bosni i Hercegovine. Investiranje u BiH postaje sve lukrativnija opcija za strane organizacije i kompanije. Ja sam tu pozvan da ispričam svoju priču - koja su moja iskustva i kako je meni bilo investirati u BiH - kazao je. 

Šantić je istaknuo značaj podrške investicijama, poput potpore od USAID Diaspora Investa, Sida-e, UNDP-a i sličnih inicijativa.

- Drago mi je što sam mogao učestvovati te dobiti priliku da ljudi u vrhu mogu čuti koje su konkretne stvari što Bosnu i Hercegovinu mogu učiniti državom u koji vrijedi investirati, ali još važnije, šta moramo promijeniti da to bude što isplativije za sve one koji imaju poslovni interes. Ja sam jako otvoreno pričao u problemima 'sive ekonomije'. Ako želimo da stranci investiraju, moramo osigurati jednake šanse za sve te stvoriti im uslove da im se ulaganje isplati i da mogu djelovati konkurentno - kazao je Šantić, saopćeno je iz USAID Diaspora Invest projekta.

Po njegovom mišljenju, šansa ne smije biti propuštena i dužnost poduzetnika je da dijele njihova iskustva, upozoravaju na negativno, ali i ohrabruju prevazilaženje prepreka.

On je zahvalio Evropskoj komisiji što je predstavila plan i prioritete za naredne godine te USAID-u i Sida-i za predstavljanje uspješnih programa u BiH koji se tiču samozapošljavanja, izgradnje infrastrukture, ali i saradnje između agencija i institucija.

Zahvalio je i europarlamentarcu Jasenku Selimoviću kao inicijatoru okruglog stola o investicijama u BiH, koji je bio i  šansa za Šantića da podijeli njegova iskustva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Evropski parlament poziva na 'trenutni i trajni' prekid vatre u Gazi

Evropski parlament odobrio značajan zakon o umjetnoj inteligenciji

Krišto: Budućnost naše regije ovisi primarno o našoj spremnosti da nastavimo suradnju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo