Bosna i Hercegovina     | 06.12.2018. 16:45 |

Vijeće uposlenika TVSA podržava umjetničke, novinarske i uredničke slobode

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Vijeće uposlenika Televizije Kantona Sarajevo saopćilo je, vezano za gostovanje bh. karikaturiste Filipa Andronika u emisiji Dobre vibracije, te neprijatnih posljedica koje je to gostovanje izazvalo, najviše po neke od uposlenika TVSA ali i karikaturistu Andronika, da otvoreno podržavaju slobodu izražavanja, umjetničke slobode, ali i novinarske i uredničke slobode za izbor sugovornika i gostiju u programu TVSA kao javnog emitera.

Ističu da iz odgovornosti prema, prije svega, gledateljima, iskazuju svoje opredjeljenje da se otvoreno bore za odgovornost javno izgovorene riječi, kao i da je nedopustivo da se na bazi lične interpretcije bilo kojeg umjetničkog djela, osuđuje i izaziva javni linč.

Također, navode da Televizija Sarajevo i njeni uposleni (Vijeće uposlenika) ne žele biti prostor političkih obračuna baziranih na pretpostavkama, te da je sloboda umjetnikovog izražavanja, kao i sloboda medija na ovaj način još jednom je beskompromisno ugrožena.

- S obzirom na to da pojedine kolege na TVSA, koje su na bilo koji način sudjelovale u realizaciji emisije, trpe neugodnosti, da su pojedini izloženi medijskom linču, i ono što je najgore, nakon gostovanja u našem programu i reakcije Uprave JP TVSA, strip crtač Filip Andronik i kolegica Enisa Skenderagić primili su i prijeteće poruke, Vijeće uposlenika TVSA apeluje na nadležne i bh. javnost da u skladu sa svojim ovlaštenjima reagiraju - navedeno je u saopćenju. 

Iz Vijeća uposlenika TVSA podsjećaju da, ukoliko je i učinjen propust, za sve eventualne nepravilnosti ostaje mogućnost prijave Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), čiji je zadatak da to procijeni i utvrdi. 

Naglašavaju da najoštrije osuđuju političke pritiske i utjecaj na profesionalno i etičko izvještavanje, što se do sada na TVSA događalo skoro svakodnevno, kao i političke zloupotrebe rukovodećih pozicija na TVSA.

- Vijeće uposlenika TVSA neće tolerirati bilo kakve političke zloupotrebe ni ovog, kao ni potencijalnih budućih slučajeva. U našoj TV kući rade vrijedni i časni ljudi, novinari sa dugogodišnjim iskustvom, spremni da sačuvaju dignitet TVSA, ali i profesije, te da ispune svoju osnovnu ulogu, a to je da budu servis građana Kantona Sarajevo - saopćilo je Vijeće uposlenika TVSA.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Andronik završio strip za djecu 'Bajramske cipele'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo