Bosna i Hercegovina     | 06.12.2018. 14:49 |

Završena godišnja konferencija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeće

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. prosinca (FENA) - Na godišnjoj konferenciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), koja je održana u srijedu i četvrtak u Mostaru, kroz tri radne grupe usvojen je niz zaključaka koji se odnose na reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Radna grupa I, koja se bavila učinkovitošću i kvalitetom rada sudova i tužiteljstava, ukazala je, među ostalim, na potrebu da VSTV zaduži mjerodavne stalne komisije da izvrše analizu učinkovitosti rada svih sudova i tužiteljstava u BiH i predlože odgovarajuće mjere za osiguranje rješavanja predmeta u razumnim rokovima.

Također, ukazano je kako trenutna organizacija tužiteljstava u BiH za posljedicu ima veliki broj putovanja tužitelja radi zastupanja optužnica pred sudovima što značajno utječe na učinkovit i kvalitetan rad tužitelja. Stoga je potrebno da, kroz zajedničke sastanke i suradnju, VSTV i izvršna vlast pokrenu dijalog koji će dovesti do rješenja tog problema.

U pogledu efikasnijeg izvršnog postupka potrebno je zalagati se za izmještanje faze izvršenja izvršnog postupka iz sudova.

Kada su u pitanju stečajni postupci, zaključeno je kako predsjednici sudova trebaju voditi računa da te postupke vode suci s odgovarajućim iskustvom i znanjem.

Jedan od zaključaka radne grupe I odnosi se i na potrebu unaprjeđenje postojećih i uvođenja novih tehnologija s ciljem učinkovitijeg vođenja postupaka.

Radna grupa II bavila se organiziranim kriminalom i korupcijom, a zaključeno je kako je potrebno da mjerodavna vlast ubrza uspostavljanje posebnih odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala na razini Federacije BiH.

Potrebno je preispitati nadležnosti posebnih odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u smislu sužavanja nadležnosti te ponovno razmotriti tekstove zakona u FBiH koji reguliraju ovu oblast te uvažiti stavove radne grupe u vezi člana 25. Zakona o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije.

Također, potrebno je da VSTV preispita sistematizaciju u tužiteljstvima i sudovima, s naglaskom na nositeljima pravosudnih funkcija koji rade na predmetima korupcije, organiziranog kriminala, uključujući pranje novca, a u cilju jačanja resursa kako tužiteljstava u cjelini tako i svakog tužiteljstva pojedinačno.

U zaključcima se navodi kako je potrebno pojačati tužiteljske kapacitete kroz povećanje broja kvalificiranih financijskih stručnjaka u cilju vođenja financijskih istraga u svim predmetima korupcije, organiziranog kriminala, pranja novca i oduzimanja protupravne imovinske koristi stečene ovim kaznenim djelima.

Radna grupa III, koja se bavila temama neovisnosti, integriteta i odgovornosti, podržala je inicijativu VSTV-a koja se odnosi na Zakon o VSTV-u u segmentu koji se odnosi na postignuti stupanj neovisnosti i standarde kada je u pitanju sastav i izbor članova VSTV-a te izbor nositelja pravosudnih funkcija.

Od predstavnika Europske unije zatraženo je da stanu iza zahtjeva VSTV-a, pod uvjetom da VSTV i pravosuđe svojim radom i rezultatima dokažu da zaslužuju podršku.

U jednom od zaključaka navedeno je da se pravosudne institucije obvezuju provoditi Smjernice o sprečavanju sukoba interesa u pravosuđu i planove integriteta što će se pratiti od strane VSTV-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

VSTV BiH - Sanela Čajić imenovana na poziciju sudije Općinskog suda u Banovićima

Početak rada na izradi Strategije o sigurnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini

Partnerstvo pravosuđa i medija u procesu kvalitetnog informisanja građana

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana