Bosna i Hercegovina     | 06.12.2018. 14:08 |

U toku izbor zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Privremena predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nada Mladina dala je petnaestominutnu pauzu u toku izbora prvog zamjenika predsjedavajućeg tog doma, nakon što su pojedini poslanici iznosili različita tumačenja poslovničkih odredbi.

Naime, najprije je sa 26 glasova „za“, osam protiv i sedam suzdržanih, poslanica Borjana Krišto (HDZ BiH) izabrana za predsjedavajuću Predstavničkog doma.

Potom se pristupilo glasanju za prvog zamjenika predsjedavajuće iz bošnjačkog naroda. S obzirom da su predložena dva kandidata - poslanik Denis Zvizdić iz SDA i poslanik Nermin Nikšić iz SDP-a BiH, žlijeb je odlučio da se prvo glasa za Zvizdića pa onda i za Nikšića.

Za izbor Denisa Zvizdića za prvog zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma glasala su 23 poslanika, 17 je bilo protiv, a dva suzdržana. Iz Federacije „za“ je glasalo 13 poslanika, 15 je bilo protiv i bez suzdržanih. Iz RS-a 10 poslanika je glasalo „za“, dva su bila protiv i dva suzdržana.

Za izbor Nermina Nikšića za prvog zamjenika predsjedavajuće glasalo je 17 poslanika, protiv je bilo 16, dok ih je devet bilo suzdržano. Iz Federacije BiH „za“ je bilo 15, protiv devet i četiri suzdržana poslanika. Iz RS-a dva poslanika su bila „za“, sedam protiv i pet suzdržanih.

Nakon ovakvih rezultata glasanja uslijedilo je različito tumačenje poslovničkih odredbi, te je privremena predsjedavajuća dala pauzu.

Po okončanju pauze očekuje se da bude nastavljen izbor dva zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma.

Za zamjenika predsjedavajuće iz srpskog naroda predložen je Nebojša Radmanović (SNSD).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH: Danas se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri BiH

Kovačević u Tirani u odvojenim susretima razgovarao s Linditom Nikollom i Majlindom Dhukom

Delegacija PSBiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!