Bosna i Hercegovina     | 06.12.2018. 14:08 |

Konaković i Shah razgovarali o depolitizaciji obrazovanja i javnog sektora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković razgovarao je danas sa šeficom odjela za Bosnu i Hercegovinu Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije Rebeccom Shah i njenim saradnicima o provođenju neophodnih reformi u oblasti zdravstva, obrazovanja i ekonomije uz poseban akcent na depolitizaciju javnog sektora, transparentnost procesa zapošljavanja, kao i prestanak zloupotrebe etničkog predznaka.

Konaković je rekao da je partijska zloupotreba javnog sistema i resursa jedan od osnovnih problema s kojima se susreće BiH.

- Upravo zbog toga će naši prvi koraci biti moralna i etička obnova političke scene i otvaranje prostora za upošljavanje najboljih kadrova i depolitizacija značajnog dijela javnog sektora, a tu prije svega mislim na obrazovanje, zdravstvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova - najavio je Konaković.

Kako je naveo, nakon toga će uslijediti niz reformi u oblastima zdravstva, obrazovanja kao i u ekonomiji u kojoj Kanton Sarajevo s obzirom na svoje prednosti u odnosu na druge u FBiH može napraviti značajne finansijske iskorake.

Na sastanku je bilo riječi i o planovima vezanim za donošenje zakona o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija, novim uredbama o javnim nabavkama, zakonima o stranačkom zapošljavanju i nizu drugih mjera koje trebaju obnoviti dosadašnju političku scenu.

Shah je rekla kako su ljudi prepoznali da su promjene neophodne i shvatili da bez reformi neće imati bolji i uređeniji sistem, međutim, to neće biti lako provesti jer ti procesi često  traju dugo.

Zahvalila je na dosadašnjoj saradnji koju je Ambasada Velike Britanije imala s Kantonom Sarajevo, te najavila kako će nastojati da pomogne u oblastima zaštiti okoliša, kao i u opremanju Centra za kvalitet zraka, što joj je predložio predsjedavajući.

Na kraju je naglašeno da su svi projekti koje su zajedno realizirali polučili odlične rezultate, posebno onaj kojim se uspjelo poboljšati poslovno okruženje, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo