Ekonomija     | 06.12.2018. 13:13 |

Privrednicima treba više prostora u medijima za prezentaciju svojih uspjeha

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 6. decembra (FENA) - Udruženje poslodavaca Zenica i Savez udruženja poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona, uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, proteklih je mjeseci realizirao projekt "Be Transparent to Business”, koji je za cilj imao poticanje aktivnijeg sudjelovanja poduzetnika u procesima donošenja odluka, s akcentom na ukidanju parafiskalnih nameta, zatim unapređenje saradnje s medijima te isticanje značaja i potrebe udruživanja poduzetnika.  

-Odlukom Ustavnog FBiH od 23. oktobra 2018., više ne postoji pravni osnov da općine naplaćuju KGZ (naknada za komunalno gradsko zemljište). To je velika stvar. FBiH je, tim danom kada je neustavnim proglašen taj zakon, po meni, ušla u kapitalizam. Jer, od tog datuma imaš pravo vlasništva. Imaš pravo da na tvoje vlasništvo niko ne naplaćuje kiriju. To je bilo stupidno i nelogično - kazao je predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca Zenica Mladen Perić. 

On je izrazio zadovoljstvo zbog ukidanja tog parafiskalnog nameta kojim su privrednici samo Gradu Zenici godišnje u budžet uplaćivali oko 3,1 milion KM, zbog čega ovu odluku Ustavnog suda FBiH doživljavaju i kao uspjeh Udruženja.

-Insistirali smo na tom pitanju, a sljedeća akcija bit će izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH, za koji smo još ranije uputili zahtjev. Smatramo da taj zakon nije pravičan te da se veliki dio novca i dobiti koju ostvari privreda ZDK-a, putem tog zakona, odlijeva u Sarajevski kanton. To ne vrijedi samo za naš kanton, nego i za ostalih osam kantona, jer je iz toga izuzeto Goražde - navodi Perić.

Smatra kako privrednici imaju problem istupanja u medijima, jer nisu dovoljno educirani da teže i plasiraju svoje ideje, ali su privrednici i privreda pozitivan primjer u BiH.  

Predsjednica Upravnog odbora tog udruženja Senaida Turkić kazala je da se privrednici ne odlučuju na istupe u medijima i zbog bojazni od posjete inspekcija. Dodaje kako su organiziranjem radionica i sastanaka s medijima u toku ovog projekta u pet gradova i općina ZDK-a - Zenica, Usora, Maglaj, Zavidovići i Breza, u potpunosti ispunili projektni zadatak.

Turkić je naglasila kako su na sastancima s privrednicima jednoglasno zaključili kako su parafiskalni nameti ogromni i da usporavaju rast privrede te da su nešto što negativno utječe na dolazak novih investitora u ZDK-u.

-Kada je u pitanju transparentnost, u smislu objave podataka, a koji su dužni svi nivoi vlasti da objave, opšti je zaključak da ta transparentnost nije dovoljna - kazala je Turkić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana