Svijet     | 06.12.2018. 11:49 |

Netanyahu izvjestio Guterresa o detaljima operacije 'Sjeverni štit'

FENA Internet

JERUSALEM, 6. decembra (FENA) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu telefonski je razgovarao s  generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom o izraelskoj operaciji lociranja i uništavanja prekograničnih tunela koje je prokopala libanska šiitska grupa Hezbollah.

Ured izraelskog premijera izdao je saopćenje u kome navodi da je Netanyahu poručio čelniku Svjetske organizacije da smatra da prokopavanje tunela predstavlja "teško i flagrantno kršenje izraelskog suvereniteta".

Dodao je da prokopavanje tunela, od kojih neki prelaze iz južnog Libana u sjeverni Izerael, predstavlja "kršenje rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a". Rezolucija oz 2006. godine poziva na prekid svih oružanih napada Hezbollaha.

Izraelski čelnik dodao je kako je to "dodatni dokaz iranske agesije u regiji".

Tokom razgovora, Netanyahu je izvjestio Guterresa o detaljima operacije "Sjeverni štit"  koju je izraelska vojska pokrenula u utorak, i zatražio je od Ujedinjenih nacija da snažno osude "kršenje izraelskog suvereniteta".

Netanyahu je također poručio Guterresu da se međunarodna zajednica "mora pridružiti zahtjevima da se uvedu dodatne sankcije Hezbollahu nakon tih dešavanja".

Sudeći po izraelskim navodima, tunele je prokopao Hezbollah kako bi izvodio napade velikog obima na teritoriji jevrejske države, prenosi agencija Xinhua.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Izrael šalje delegaciju u Katar na nove razgovore o prekidu vatre u Gazi

Guterres pozvao na prekid vatre u Gazi i Sudanu tokom ramazana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo