Bosna i Hercegovina     | 06.12.2018. 11:45 |

Sarajevskim srednjoškolcima predstavljene šanse koje nudi IT sektor u BiH

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Na edukativnoj konferenciji pod nazivom "Mladi u digitalnom dobu" danas su srednjoškolcima u Sarajevu predstavljeni načini za započinjanje karijere u IT sektoru, te na koji način usavršiti vještine koje će biti najpoželjnije na tržištu rada u skorijoj budućnosti. 

Predsjednik Bit Alijanse Edin Deljkić rekao je da su prezadovoljni rezultatima dosadašnjih konferencija koje su održane u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, te da će sa današnjom u Sarajevu obuhvatiti oko 1.000 učesnika.

- U BiH imamo ogroman potencijal da kroz IT industriju razvijamo talente i veoma nam je bitno da mladima približimo ono čime se bavimo kako bi eventualno prepoznali svoju buduću karijeru u IT-u - naveo je Deljkić.

Dodao je da nastoje mladima objasniti da profesionalno bavljenje IT-om nije bauk i ne moraju biti genijalci, jer to obuhvata širok izbor poslova.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark istakao je da je projekt rezultirao iznenađujućim uspjehom i da su mladi pokazali veliki interes za IT.

Senior Software Engineer iz kompanije Infobip Emir Džaferović naveo je da za tu profesiju odlazak iz zemlje nije naročito privlačan jer imaju bolje prilike u BiH gdje su plate programera puno veće od prosjeka, što u zapadnim zemljama nije slučaj.

Developer iz kompanije Mistral Esmeralda Holjan izjavila je da ju je u IT privukla znatiželja da sazna kako funkcionišu pojedine aplikacije i da je željela da bude zaslužna za ono što će biti budućnost.

Edukativne konferencije oragnizovao je EU info centar BiH, u saradnji sa Bit Alijansom, kako bi upoznali mlade o svim karijernim mogućnostima koje digitalno okruženje može ponuditi.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom