Bosna i Hercegovina     | 06.12.2018. 11:33 |

Plakalo: Najozbiljnije uzeti u obzir izvještaj Komiteta za Vanjske poslove EP-a

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Usvajanje izvještaja o Bosni i Hercegovini od strane Komiteta za vanjske poslove Europskog parlamenta, a koji će se naći na zasjedanju Europskog parlamenta slijedeće godine, jasna je poruka da se zaključci doneseni u ovom izvještaju najozbiljnije uzmu u obzir, i da se implementacija svega onoga što je naglašeno mora aktivnije početi sprovoditi, ocijenio je u izjavi za Fenu generalni sekretar Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo.

- Izvještaj koji je usvojen pohvaljuje napore Bosne i Hercegovine i neizostavni napredak u odnosu na prethodne godine kada su u pitanju EU reforme, ali isto tako naglašava da uslijed predizborne kampanje i postizbornih zbivanja još uvijek mnoge stvari zaostaju, te dolazi do smanjene realizacije očekivanih rezultata pa i po pitanju same reformske agende, a sve uslijed trenutnih političkih odnosa u Bosni i Hercegovini. Stoga, najozbiljnije se treba shvatiti izvještaj komiteta za vanjske poslove Europskog parlamenta, koji će isti uputiti na razmatranje europarlamentarcima na zasjedanju Europskog parlamenta slijedeće godine - kaže Plakalo.

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina se nalazi u tendenciji pozitivnog ispunjavanja reformi i napredak je evidentan.

- Ali, da bi se to nastavilo i da bi se izostavili zaključci kao što su ovi koji se nalaze u današnjem usvojenom izvještaju komiteta, a koji većinom izražavaju kritike i zabrinutost, nužno je da što prije predstavnici parlamentarnih političkih stranaka i onih koji su pobjedili na općim izborima u oktobru u Bosni i Hercegovini, uspostave vlast na svim, a posebice na entitetskom i državnom nivou, kako bi se dalje nastavilo sa procesima EU integracija i ispunjavanja obaveza prema Briselu, te izbjeći političke sukobe i prepucavanja, koja Bosnu i Hercegovinu samo mogu odvesti u daljnju regionalnu i europsku izolaciju - izjavio je Plakalo.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Plakalo: Građanima nada za bolje sutra, politikama u BiH veće obaveze od sinoć

Plakalo: Krucijalno je usvajanje dva preostala zakona na kojima se insistira iz Brisela

Lendo-Plakalo: Uski politički interesi ne smiju biti ispred interesa građana Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo