Bosna i Hercegovina     | 06.12.2018. 11:39 |

Izvršenje sudskih presuda jedan od najvećih problema domaćeg pravosuđa

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 6. prosinca (FENA) - Pravni savjetnik za pitanja diskriminacije i ljudskih prava OESS-a u BiH Miloš Bogičević izjavio je u četvrtak u Mostaru, uoči skupa "Borba protiv diskriminacije u praksi", kako je u BiH evidentno nedovoljno efikasno i brzo izvršavanje sudskih presuda te kako OESS podržava bh. institucije, posebice pravosuđe, kako bi se presude izvršavale u što kraćem roku.

Bogičević, međutim, ističe kako BiH nije iznimka jer isti problem imaju zemlje regije i mnoge europske zemlje, o čemu govori i bogata praksa Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Tijekom skupa, kojega je u Mostaru organizirala Misija OESS-a u BiH u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, bit će predstavljena publikacija "Analiza odgovora pravosuđa na izazove diskriminacije u BiH" koja ukazuje na sudsku praksu u primjeni Zakona o zabrani diskriminacije u BiH i koja se može koristiti za obuku predstavnika pravosudnih institucija i civilnog društva u cilju poboljšanja borbe protiv diskriminacije.

Bogičević napominje kako je jedan od najvažnijih mehanizama koje BiH ima upravo navedeni zakon, koji je po njegovu mišljenju, suvremen, moderan i adekvatan zakon, rađen po uzoru na europske standarde koji na najširi način štiti sve kategorije u društvu od diskriminacije.

Ahmed Salčin, iz Udruge "Vaša prava BiH" Mostar, koja već dugi niz godina vodi postupke pred sudovima u slučaju diskriminacije, kaže kako imaju dosta uspjeha i dosta dobivenih presuda, međutim ono što je, po njegovim riječima, zabrinjavajuće je provođenje i izvršenje sudskih presuda.

- Ukoliko se ove presude ne budu izvršavale to stvara veliki kamen spoticanja i postavlja se pitanje zašto ići u ove postupke, ako ne možemo izvršiti pravomoćne izvršne sudske presude - kazao je Salčin i naveo kako se upravo zbog tog razloga smanjio broj korisnika jer su obeshrabreni tom činjenicom.

Inače, prema spomenutom zakonu, uznemiravanje, seksualno uznemiravanje, mobbing, segregacija ili izdavanje naloga drugima za vršenje diskriminacije oblici su diskriminacije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Stano: Izvješće međunarodnih promatrača potvrđuje zabrinutost o izborima u Srbiji

Mileijeva vlada gasi agenciju za borbu protiv diskriminacije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo